1 July 2015

Cara saya turunkan berat badan dalam tak sedar (Part 1)

Hari-hari pun sempat tulis entri baru. Nampak sangat banyak masa terluang sekarang. Ini kira nak qadha balik semua benda yang saya rasa dah lama nak share tapi tak diizinkan oleh rentak kerja beberapa bulan sebelum ni yang terlampau hectic. Sampai rasa malu sangat bila masuk blog sendiri bila dah lama terbiar. Ada rasa macam nak tutup saja. Tapi saya sayang sangat. Antara penyebab sayang tu sebab di sinilah saya abadikan cerita arwah Armand. Memang hajatnya nak ditulis semua tentang Armand di sini, bila-bila saya ada masa. Supaya jadi kenangan sampai bila-bila. Supaya nama Armand terus disebut-disebut, selalu hidup dan subur dalam hati sesiapa yang membaca. Dan bolehlah juga jadi rujukan buat ibu-ibu terpilih yang ditakdirkan melalui ujian yang sama, kalau tulisan saya ada bagi kebaikan.

Lagi satu sebab sayang, blog inilah yang menjalinkan semua banyak silaturrahim yang terputus kerana faktor jarak dan masa antara banyak jiwa. Terutamanya selepas hari Armand pergi, bila saya tuliskan cerita tentang hari kejadian dengan panjang lebar. Alhamdulillah entri tersebut banyak dikongsi orang ramai. Saya sendiri terkejut sangat dan tak sangka, sebab waktu tu jumlah pembaca mencecah sejuta dalam beberapa hari. Untuk seseorang yang tulis blog sekadar nak berkongsi cerita dan tak ada apa-apa kepentingan dan keuntungan lain, sejuta pembaca tu memang perkara yang terpaling jauh dari fikiran.

Alhamdulillah, dengan perkongsian orang ramai, banyak kawan-kawan Abgmas terutamanya, mula berhubung semula untuk mencari contact dengan dia. Semua pun sebab blog inilah. Sebab nama dia kan macam aneh sikit, rasanya sepanjang percarian saya di Google sebelum ni, dia seorang saja yang bernama Mas Aidiff di Malaysia ni, dan juga di dunia. Selain kawan-kawan lama Abgmas, saudara mara pun banyak menghubungi semula mama baba saya untuk ucapkan takziah dan berkongsi rasa simpati dengan pemergian Armand. Semuanya pun sebab recognize nama Abgmas yang unik tu. Begitulah besarnya kesan yang kami terima selepas saya tulis tentang arwah anakanda Armand, dan besar jugalah sayang saya pada blog ini.

Kembali kepada tajuk di atas.

Semalam saja saya tengok balik gambar-gambar lama. Nostalgik sungguh rasa, bila tengok gambar Aliff waktu baby, zaman dia toddler, waktu saya dan suami tinggal sekeluarga di Perancis dulu. Lagi menyentuh hati bila tengok semula gambar Armand sejak dia dilahirkan. Dah tengok gambar anak-anak, mestilah tengok juga macamana diri sendiri waktu zaman 2-3 tahun lepas. Tersenyum saya sorang-sorang, macam tembam sangat. Bila terkenang balik, entah apalah yang saya buat sampai jadi ke tahap tu. Tak sempat nak menjaga diri mungkin, sebab dulu fokus memang study dan keluarga saja. Nak besarkan Aliff waktu tengah belajar, dengan segala cabaran menyusu, buat stok susu, prepare solid food, dan segala hal mak-mak yang lain, sangatlah tak mudah. Apatah lagi waktu tu saya letak target untuk score setiap subjek sampai dapat nombor 1 dalam kelas. Tambah pula Abgmas pun sama-sama belajar waktu tu.

Saya kongsikan sikit gambar-gambar zaman badan saya tengah berkembang, yang bermula selepas saya lahirkan Aliff pada bulan Mac 2012.

 Jun 2012. Aliff 3 bulan waktu ni.
Di airport Paris tengah tunggu flight untuk balik Malaysia cuti summer. 

 Julai 2012.
Majlis Akikah Aliff yang diadakan oleh Mak Bapak di Penang

 Selepas majlis akikah Aliff, dengan Mak dan Bapak 

Bulan September 2012.
Di KLIA tunggu flight nak balik Perancis semula.
(Macam tak percaya, rasa nak pitam tengok gambar ni.)

Nah sikit lagi gambar. Semuanya sekitar bulan September - Oktober tahun 2012. Waktu ni baru nak bermulanya fasa kehidupan yang mencabar untuk kami suami isteri. Saya dan suami memulakan tahun pertama pengajian Master waktu ni. 


 Nampak bahagia sungguh ya kak? 
Siap beratur nak beli burger lagi. Patutlah bahagia.

 Sambutan Raya Haji.
Pakai baju kurung lagilah nampak kembangnya.

 Beli perabot sikit untuk rumah, tunggu transporter nak angkat kotak.

Dalam banyak-banyak, inilah gambar terpaliiiiing favourite untuk saya.
Paling jelas dan ketara 'bahagia'nya. Syukur sangat sebab ada gambar macamni. 
Gambar ni akan jadi rujukan saya untuk transformasi diri sendiri di tahun-tahun akan datang.

Semua gambar ni, saya tak pernah share di mana-mana akaun FB atau IG saya. Siapalah yang suka nak share gambar tengah gemuk kan? Mestilah nak letak yang nampak cantik dan kurus saja. Waktu ni, berat saya 55-57kg. Sebelum mengandung Aliff berat saya 53-54 kg. Nak dapatkan pre-pregnancy weight pun gagal. 

Waktu ni, bukanlah saya tak sedar diri saya sangat mengembang. Rasa sangat. Tapi jujur cakap, saya tak stress dan fikir langsung pasal berat badan dan bentuk badan waktu tu. Sebab masih excited baru dapat anak pertama kan. Perhatian saya banyak tertumpu untuk perhatikan perkembangan Aliff pada setiap fasa. Dengan berdebar nak masuk tahun Master lagi. Abgmas pun tak ada komen apa-apa. Kawan-kawan dan adik-adik apatah lagi. Tak ada seorang pun komen "ehhh kak nini kenapa kembang sangat nii?" (Eh tapi berani ke orang nak komen terang-terangan macamtu? Haha.) Disebabkan tak ada apa-apa isu berbangkit mengenai hal ini, saya anggap tak adalah masalahnya, teruskanlah hidup seperti biasa, dan tumpukan perhatian pada yang sepatutnya.

Bila dah mula pengajian Master, jadual teramat-amatlah penuh dan agak kejam. Saya dengan Abgmas kena pandai-pandai atur giliran untuk hantar Aliff ke rumah Nounou (pengasuh) di awal-awal pagi, mengikut jadual kelas masing-masing. Saya waktu ni fully breastfeed lagi, dengan nak perah susu, asal susu sikit mesti stress sampai menangis. Study pun sambil susukan Aliff atas riba. Nak tambah lagi haru, Aliff struggle nak sesuaikan diri dengan Nounou, asyiklah menangis setiap kali saya hantar selama 2 bulan pertama. Menyusu dengan botol pun dia refuse, sampaikan Nounou kena ambil masa sejam untuk make sure Aliff habiskan juga susu dalam botol yang cuma ada 2-3 oz susu perahan. Memang sangat mencabar waktu ni bila fikir balik.

Disebabkan hari-hari pun rentaknya begitu, dalam tak sedar, berat saya makin berkurang. Saya tak monitor pun berat, penimbang pun tak beli waktu ni. Cuma saya perasan melalui gambar. Bila Aliff makin menginjak setahun, badan saya makin lama makin kecut. Sampailah bila Aliff setahun, saya sempat timbang, berat saya jatuh sampai 51-52 kg. Memang berkesan betul faktor kesibukan untuk turunkan berat badan. Saya sendiri tak perasan bila masa berat turun sampailah adik-adik sekeliling mula tegur tentang kurus semula.

Ini gambar-gambar bukti badan semakin menyusut sepanjang sibuk belajar, dari bulan November 2012 sampailah April 2013.

November 2012. Cuti All-Saints. 

 Pagi-pagi sebelum pergi kelas. Abah tak ada kelas, tinggal Aliff dengan Abgmas.
Rindunya tengok background rumah kami dulu, tempat pertama kami mulakan hidup berkeluarga.

 Bulan November lagi.
Mak Bapak datang ke France sebab rindu yang dah tak terbendung nak jumpa Aliff.
Penangan cucu pertamalah katakan.

 Dalam train, trip to Dijon.
Bawa Mak Bapak jumpa kenalan mereka yang dikenali sewaktu buat Haji di Mekah.

 Disember 2012, Aliff 9 bulan.
Cuti Krismas di Strasbourg.

Bulan Februari 2013. 
Dating dengan Abgmas selepas habis kelas. 

Bulan Mac 2013.
Di kedai gambar, nak ambil gambar passport Aliff sempena cukup setahun.

Ralat sangat tengok gambar ni.
Kalaulah Aliff boleh duduk diam sikit, mesti dah jadi potret family gambar ni. 

 Bulan April 2013.


Dan akhirnya, bulan Mei 2013.
Berat saya kembali normal, 51 kg.
Disclaimer : Saya minum air Raspberry.

Okey, proses flashback gambar kena berhenti sampai bulan Mei saja. Sebabnya, pada hujung bulan Mei 2013 lah saya disahkan mengandung sekali lagi. Aliff waktu ni setahun 2 bulan, dan si kunang-kunang syurga Armand sudah hadir dalam rahim saya. Alhamdulillah, berita yang sangat-sangat menggembirakan saya dan suami. Disebabkan dah pregnant lagi, makanya dah tak payah berharap lagilah untuk turunkan berat lagi. Sebab sah-sah akan naik balik, cumanya kali ini saya sangat mengawal berat badan. Jujur saya cakap, apa yang saya buat sepanjang pregnancy kedua inilah yang menjadi titik permulaan dan sangat banyak main peranan untuk saya mudah turun berat semula dan dapat berat sekarang.

Saya tak berniat nak tulis entri yang panjang, jadi saya akan ceritakan semuanya di bahagian kedua nanti.

*****************************************************

Bila tengok betapa kembangnya diri sendiri waktu dulu, memang patutlah sekarang saya asyik terima komen dari kawan-kawan yang dah lama tak jumpa buat beberapa tempoh masa. Semuanya komen sama saja, kurusnya sekaranggg. Mula-mula saya sangatlah clueless, eh apalah yang kurus sangatnya. Sebab saya bukannya jenis monitor berat badan sangat. Saya pun tak ada buat apa-apa regime yang khas untuk kuruskan badan. Diri sendiri rasa sama je. Jujurnya saya adalah terasa susut sedikit, terutamanya selepas Armand pergi. Tapi taklah sampai tahap setiap kali jumpa kawan dan adik-adik yang sama-sama belajar di France dulu, tak pernah terlepas komen tentang kenapa kurus sangat, macamana boleh kurus, etc. 

Ada juga tahun lepas sekali sekala saya timbang berat badan. Tapi semuanya macam menghampakan. Asyik-asyik 50-51 kg je, tak naik tak turun. Entahkan penimbang tu rosak, mungkin juga. Saya minta Abgmas timbang diri dia sekali, macam ada perubahan. Memang bertepatan dengan berat dia. Maknanya penimbang tu berfungsilah. Sebab tulah bila orang komen saya kurus, saya confuse samada nak rasa happy ke tak. Sebab diri sendiri je yang tahu berat sama je macam dulu. Dulu sebelum mengandungkan Armand berat saya 51 kg. So sekarang dah dapat baliklah berat pre-pregnancy. Which is normal untuk ibu-ibu yang lain juga.

Sampailah bulan Mac baru-baru ni, Abgmas saja beli penimbang digital canggih yang berkualiti sikit. Canggih sebab boleh calculate peratusan lemak, kandungan air, muscle mass, dan BMI sekali semuanya. Saya tak teruja sangat masa mula-mula beli. Sebab macam malaslah nak timbang-timbang ni, balik-balik sama jugak beratnya. Berkali-kali Abgmas ajak timbang pun saya macam bo layan. Dah dua minggu beli baru saya tergerak hati nak cuba penimbang tu. Waktu tu barulah saya terbuka mata dan terkejut, bila angka penimbang tu appear untuk tunjukkan berat saya.

"What??? 48.1 kg?? Biaq benaq?" (Kalau terkejut sampai lupa diri memang terus keluar slang Penang)

Disebabkan penimbang tu baru sangat beli, beli mahal pulak tu, saya rasa lebih yakin nak percaya. Barulah saya pun tergerak hati nak cuba timbang guna penimbang di rumah Mama, dan memang betul 48 kg jugalah yang ditunjukkan. Tapi 48 kg, apa lagi yang boleh katakan selain alhamdulillah.... Barulah nampak logiknya kenapa orang asyik komen kurus. 

Kalau nak tahu, kali terakhir saya dapat berat 48kg ni adalah waktu tingkatan 5, maknanya 11 tahun yang lepas. Habis saja sekolah, lepas SPM saya kenal Abgmas, masuk zaman bercinta yang semuanya indah belaka, makan tak ingat dunia, sambung belajar dekat negara impian pulak, berat saya selepas tu tak pernah kurang dari 50kg. Tapi taklah berlebih sangat juga, sebab usia awal 20-an dulu, makan macamana pun, dengan tak exercice pun, berat susah juga nak naik. Metabolisme pun tengah tinggi. Paling-paling hebat pun 52kg.

Bila dah dapat berat 48 kg yang kali pertama berjaya cecah selepas 11 tahun lamanya, saya rasa perlulah saya kongsikan pada sesiapa yang berminat nak tahu cara berkesan untuk turunkan berat badan. Ini masalah yang dihadapi oleh semua perempuan, terutamanya yang dah masuk hujung 20-an, dan dah melalui fasa mengandung dan beranak semuanya. Saya sendiri melalui fasa ini dua kali, dan harus diakui benda ni sangatlah bukan mudah. Perlukan usaha, determination dan perubahan cara hidup yang sangat besar. Insha Allah saya kongsikan cara saya di bahagian kedua saja. Entri ni dah cukup panjang sebab banyak gambar.

Sebagai teaser, ini gambar saya paling latest, pada hujung Mei 2015. Taklah latest sangat. Susah nak jumpa gambar terbaru yang elok sebab lately ni jarang sangat dapat ambil gambar.


Sekianlah dahulu, terima kasih sudi membaca.

2 comments:

  1. Alhamdulillah..dapat berat badan ideal..

    ReplyDelete
  2. I wish i can get an ideal body weight without realise too..hehehehe. ;)

    ReplyDelete