30 June 2015

Bila semua orang pun buat business

Pagi tadi masa bersahur, kami cuba nak habiskan beberapa ketul kuih yang berbaki dari semalam. Ada 3 ketul kuih 'burger malaysia' (saya pun tak tahu apa nama sebenar kuih tu) yang biasanya sangat digemari suami. Suami ambil seketul dan jamah.

"Ni nini beli bila?"

-"Semalam. Masa balik kerja. Ada orang jual sebelah LRT. Kesian tengok takde orang beli. Nini belilah. Macamana, sedap?"

"Tak. Keras sangat. Patutnya lembut je kan." Balasnya berterus-terang dengan muka yang seksa nak habiskan seketul kuih tu.

-"Hurm.... Banyak tepunglah tu.." Saya komen ringkas dengan rasa hampa.

Selalunya waktu sahur, sambil makan kami akan berbincang untuk segarkan mata yang susah nak celik baru bangun tidur. Kenapa saya panggil berbincang dan bukan bersembang, sebab tajuk-tajuk yang jadi pilihan secara tak sedar selalunya berat-berat. Sepanjang bulan puasa ni dah banyak topik yang membuka minda yang jadi penghubung kami berdua waktu bersahur. Tentang gst, kenaikan minyak, skandal MARA, sistem kerajaan, dan berita-berita semasa yang lain. Berat-berat kan topiknya. Tapi itulah gayanya kalau saya bercakap dengan suami. Awal-awal dulu rasalah jugak macam susahnya la hai nak masuk bila suami asyik nak bincang topik macamni. Tapi makin lama saya makin suka. Tambah pulak bila bercakap masa sahur, mata akan terus celik sebab kepala akan mula berputar ligat, dan terus hilang mengantuk nak tidur semula (Tapi selalunya tidur jugak sekejap walaupun mengantuk dah hilang. Heh.) 

Berbalik hal kuih tadi, maka mulalah kami termasuk bercakap tentang fenomena sekarang. Fenomena buat business di kalangan orang ramai, tak kira peringkat umur. 

"Tahu tak kenapa kuih ni tak sedap? Sebab orang sekarang berniaga kuih untuk dapatkan extra income. Kalau orang dulu-dulu jual kuih, selalunya yang kita beli tepi jalan, memang sedap. Sebab orang dulu jual kuih sebab suka buat kuih. Bukan sebab nak buat business sangat, nak dapatkan extra income." Suamiku memulakan bebelannya macam selalu. Saya mendengar penuh minat.

Saya tak dapat nafikan kenyataan suami saya ni, sebab saya pun berkongsi pandangan yang sama. Sekarang ni rasanya semua sedar, dengan penggunaan FB dan IG yang sangat luas, semua orang pun buat business. Semua orang pun nak berniaga. Kalau saya scroll timeline, memang penuh dengan orang menjual produk, tak kisah produk sendiri atau produk orang. 

Tapi masalahnya bukan pada semua orang nak buat business tu. Saya bagitahu suami, sekarang ni gelombang entrepreneurship ni sangat hebat, especially di kalangan generasi muda. Suami saya sampai sekarang tak mahu ada akaun FB atau IG, jadi dia tak berapa in tune dengan dunia media sosial. It's not a bad thing, at all, that everyone starts doing business. In fact itu satu kebaikan yang besar. Satu sebab dituntut dalam Islam, dalam perniagaanlah terletak 9/10 punca rezeki. Saya tak ingat sangat macamana ayat betulnya tapi lebih kurang begitulah. Lagi satu, bila makin ramai berniaga, kita saling membeli, duit semakin bertukar tangan, ekonomi akan meningkat. Saya rasa inilah konsep asas ekonomi yang suami saya pernah terangkan dulu. Kalau masing-masing jenis simpan duit dekat rumah masing-masing, taknak berbelanja, then ekonomi akan down. Betulkanlah, kalau saya salah atau tak tepat.

Cumanya bila buat business ni, kunci utamanya adalah ilmu. Saya bukan orang business, tapi saya tahu dunia business bukan seindah yang kita nampak dari mata kasar. Perlu minat dan komitmen, tapi tak akan menjadi kalau tak berbekalkan ilmu. Ilmunya pula sangat luas, dari semua aspek kena belajar. Teknik marketing, ilmu tentang produk tu sendiri, teknik menjaga pelanggan, nak uruskan pekerja, kualiti, semuanyalah. Orang yang berniaga dengan ilmu, dia takkan jual benda yang tak berkualiti. Macam kuih yang saya beli tu, keras kejung sebab banyak guna tepung. Tepung murah,  memang boleh kurangkan kos, banyakkan kuantiti kuih yang dihasilkan, dan banyaklah untung kalau terjual. Tapi yang keras macamtu, orang beli sekali saja sebab tak tahu. Lepas tu orang tak beli dah. Daripada nak kejar untung, end up rugi sebab kuih tak terjual.

Bila suami cakap pasal extra income, itu sangatlah bertepatan dengan realiti hidup di Malaysia sekarang. Cakap saja siapa yang tak terkesan dengan peningkatan kos sara hidup, dengan gst yang dikenakan baru-baru ni? Even seorang presiden universiti yang bergaji besar pun terasa kesannya. Dalam keadaan macamni, bukan lagi satu kesalahan kalau orang berniaga sebab nak cari pendapatan tambahan yang terutamanya. Sebab kita tak tahu kesusahan orang, struggle orang nak teruskan hidup, nak besarkan anak, nak bagi sikit keselesaan pada keluarga. Berniaga memang jalan yang terbaik. Dikira satu kebaikanlah mereka yang berniaga ni berusaha untuk ubah nasib dengan cara yang halal kan.

But again, berniagalah dengan ilmu. Supaya yang membeli akan happy dan puas hati, dan mahu terus membeli. Supaya business boleh hidup, maju dan berkembang, seterusnya menyumbang kepada ekonomi negara. 

Saya suka tengok perkembangan orang berniaga di sekeliling, dalam cycle of friends saya dan juga orang-orang yang meniaga di tepi jalan. Business kecil atau besar, semuanya saya kagum. Sebab saya macam tak ada darah business, atau kata orang business-minded. Suami saya pun sama. Mungkin sebab kami cepat kesian pada orang. Diibaratkan kalau dibagi 30 peket keropok pada kami untuk dijual pada budak-budak sekolah, rasanya kurang-kurang pun 10 peket daripada 30 tu akan habis dibagi free sebagai sedekah je dekat budak-budak yang takde duit nak beli tapi teringin. Tambah lagi kalau buat muka kesian, sah-sahlah saya bagi free je. Kalau apply macamni dalam business yang lagi besar, tak tahulah boleh jalan ke tak business saya.

Sebenarnya saya juga sudah pasang impian untuk venture dalam dunia perniagaan. Tapi mungkin bukanlah dalam masa terdekat. Buat masa ni saya mahu kumpul ilmu, cedok pengalaman orang dan bina modal yang stabil dulu. Dalam masa yang sama nak menyumbang kepada kewangan keluarga juga. Rasanya ini keutamaan saya sekarang, nak sama-sama bantu suami untuk beri keselesaan pada keluarga. 

Bukan kemewahan yang saya mahukan, tapi a proper life. Saya tak jumpa pula macamana nak definisikan proper dalam bahasa melayu. Makna 'proper' yang saya maksudkan ni sangat luas dan merangkumi sekecil-kecil perkara. Proper dari segi, anak-anak saya ada cukup baju basahan dan baju tidur, dan tak perlu pakai baju basahan untuk dipakai tidur sebab tak cukup baju tidur. Macam Aliff yang kulitnya sangat sensitif dan cuma boleh terima sabun mandi Sebamed dan krim pelembab Cetaphil untuk kulitnya. Sejak Aliff lahir dah bermacam produk kami cuba, dan cuma dua ini yang betul-betul berkesan. Tapi kedua-duanya bukanlah murah, tambah lagi kalau kena beli setiap bulan. Inilah proper life yang saya idamkan, supaya saya dan suami terus mampu untuk belikan kedua-dua produk ini untuk kebaikan Aliff tanpa kami rasa terbeban. Simple saja.

Pasal kuih burger malaysia yang keras boleh habis satu entri. Actually saya taklah rasa ralat sangat pun, sebab brother yang jual tu jual tak mahal sangat. 3 ketul untuk seringgit. Sekarang ni standard dekat pasar ramadhan pun seketul 40 sen. Lagipun niat saya membeli tu memang sebab nak tolong. Kesian tengok tak ada siapa beli. Sedap ke tak saya tak fikir dah. Cuma rugilah pulak pagi tadi bila tak dapat habis sebab keras sangat untuk ditelan. Rasanya lain kali maybe saya boleh beli dan sedekah saja pada pak guard di pagar belakang apartment saya, yang berjaga tak kira hujan panas. Pak guard ni selalunya taklah berkira sangat, semuanya pun akan dimakan. Barulah tak membazir. Pak guard pun happy, brother jual kuih pun happy, diri sendiri pun lagi happy. Insha Allah.

Sekianlah kisah kuih burger malaysia. Salam 1 July untuk semua. Bulan ini tersangat-sangat istimewa untuk saya. Nanti saya tuliskan. Semoga 1 july hari ini menjadi permulaan kepada separuh tahun kedua yang lebih bermakna, lebih berjaya, lebih terisi dan lebih membina untuk semua.


Belanja satu gambar. Tak ada kena-mengena dengan entri.
Kenangan raya tahun lepas.

No comments:

Post a Comment