8 November 2013

Melangkah ke alam baru

Walaupun hati dah berazam nak menulis tiap² hari, tapi still gagal nak capai standard yang diri sendiri tetapkan. Susah sebenarnya ye. Walaupun boleh menulis on the go macam dalam bus, tapi feeling tetap tak sama berbanding dengan duduk properly di meja sambil menaip macam sekarang. Aliff pulak tidur awal malam ni, pukul 9 dah tarik tangan saya masuk bilik sambil cakap 'dodo'. Dan sekarang pukul 10 malam, rumah dah senyap sunyi dan tenang dari segala macam gangguan. Apa lagi, ke blog lah ibu. Hati dah meronta² mintak nak menulis.

Sebenarnya lately, sejak minggu ni especially, saya disibukkan dengan urusan² nak apply internship. Tahun ni kan saya final year master, so memang wajib buat practical training 6 bulan, bermula bulan march ni. Dan memandangkan sepanjang belajar ni memang saya jarang sangat buat internship (bukan tuntutan course yang saya pilih sebelum ni), so baru sekaranglah terkedek² belajar nak tulis resumé dan cover letter. Omaigod, dalam kepala sebelum ni rasa macam senang je. Tapi banyak trick rupanya ye, especially bab cover letter tuh.

Since saya akan buat di malaysia, maka semua benda kena tulis dalam English. Alamak, ni yang lemah ni. Bukan tak tahu, tapi dah tak confident nak tulis dalam english. Kepala saya sangat dah tuned in french. Rasanya kebanyakan student malaysia kat France memang ada trouble bab ni. Sebab dekat France ni daily life cakap french, dalam kelas belajar semua benda dalam french. Habis bilanya nak praktis english kan. Memang bergantung kepada effort masing²lah nak tajamkan balik skill english. Dan belajar bahasa ni memang kena praktis. Kalau tak, tak gunalah belajar sampai 5-6 bahasa sekalipun kalau tak guna kesempatan untuk praktis. 

Mujur ada suami yang kepala dia masih kuat tuned dalam english, walaupun sebenarnya dia sangat banyak progress dalam french. So memang mengendeng dengan abangmas lah mintak dia cekkan resumé dan cover letter. Dari segi grammar dan juga isi. Sebab abgmas dah ada banyak pengalaman kerja, so satu bonuslah di situ. Dia perbetulkan dekat mana yang tak sesuai tulis, apa yang patut tambah, dengan vocab² yang lebih bombastik. Hasilnya, diri sendiri rasa seronok dan bangga baca cover letter sendiri. Hehe. Padahal kalau baca draft yang diri sendiri tulis, macam malu je nak mengaku tulisan sendiri. Haih, rendah betul self-confidence bab ni.

Selain tolong cek dan perfectkan cover letter, saya yang memang sejak dari dulu sangat dependent dengan abgmas ambil kesempatan mintak dia yang carikan company mana nak apply. Hehe, mengada sungguh bunyinya, tapi bila lagi kan. Suami pun willing nak layan, jadi takde salahnye. Dalam duk sibuk² search company tu, tiba² terkeluar statement yang tak disangka² dari mulut abgmas,

"Heh, dah nak kerja dah isteri abang ni....". Sambil senyum tengok saya.


Best pulak dengar statement macam tu. Macam tak terpikir, eh, betullah, dah nak kerja pun. Selama hampir 9 tahun saya kenal dengan abgmas, memang sepanjang tulah status saya sebagai student je. Boring ok. Balik² mengadu masalah yang sama. Pasal assignment, pasal cikgu tak best, tak faham cikgu ajar, pasal kawan yang suka ambil kesempatan. Sebab tu dari segi penampilan diri sendiri pun takde apa yang berubah sangat berbanding awal² kenal dulu dengan sekarang dah nak masuk anak dua. Balik² pakai beg sekolah sandang belakang. Beg berat pulak tu bawak buku² yang tak perlu. Padahal nak pergi grocery shopping. Selalulah kena berleter dengan abgmas. My MIL, mama, pun pernah tegur dulu, "nini ni mama tengok dari dulu macam student....je gaya". Huhu, nak buat macamana mama, memang nini student lagi. Tengoklah nanti dah kerja nanti, baru nak berjinak² pakai kasut dan handbeg cantik² kut. Sekarang ni kan student, budget limited. Pakai jelah apa yang ada.


Orang selalu cakap, bila dah kerja nanti kita selalunya akan sangat² rindukan zaman belajar. Zaman kita boleh rileks² bila ada hari takde kelas. Tak banyak workload pressure. Tak banyak expectation kiri dan kanan. Mungkin betullah kan. Saya tak dapatlah nak komen sebab tak pernah kerja lagi. Tapi buat masa ni, actually saya dah mula rasa excited untuk mulakan hidup dan episod baru dalam hidup. Macam dah lama sangat dah jadi student. Sejak tadika kot. Sejak 6 tahun sampai sekarang 26 tahun. So sangatlah teringin nak mencuba sesuatu yang baru, walaupun memang dah boleh anticipate, zaman kerja nanti lagi mencabar. Tapi mana ada fasa dalam hidup yang tak mencabar kan? Tambah pulak dengan bertambah tanggungjawab, mimpilah kalau nak hidup yang takde cabaran. 


Mungkin bila tiba satu masa, bila dah hilang satisfaction dalam kerja, mungkin waktu tu sesuai untuk ambil break dan sambung belajar balik. Kalau ikut perancangannya begitulah. Saya dan suami memang berazam untuk kembali semula ke France, atau kalau tidak pun ke UK, untuk abgmas sambung Phd. Itu antara harapan mama dan baba, dan abgmas sendiri. Saya? Belum terlintas di kepala nak sambung Phd. Bukan taknak set cita² tinggi, tapi saya ada impian lain. Yang lebih terorientasi ke arah keluarga, dan impian peribadi. Waktu suami sambung belajar, mungkin waktu tu nanti nak tambah lagi seorang anak. Dapat anak ketiga di France, then most likely boleh tutup kilang. Hehe, amin. Manusia ni memang laju je bab nak buat perancangan kan. Serahkan semuanya pada sebaik² Perancang lah.


Kalau nak sambung belajar pun, saya dah cakap siap² pada suami, minta izinkan saya belajar lagi satu bahasa. Sambil² jaga anak dan rumahtangga, boleh occupy diri sendiri dengan buat something yang memang saya minat. Kan dulu saya pernah tulis di entry mana entah, impian saya nak kuasai 7 bahasa. Lebih pun boleh, kalau mampu lah kan. Itu impian terbesar yang saya takkan biarkan terpadam sampai bila². Sebab tu saya berani untuk buat public pledge di sini. Sebab tu juga saya selalu ulang²kan pada abgmas. Supaya dia tahu, bila² masa di mana keadaan memerlukan, saya bersedia dan sanggup untuk korbankan kerjaya demi keluarga. Untuk jaga anak², untuk mahir dalam memasak, buat kuih, atau mana² skill yang meningkatkan nilai diri. Semua tu ada added value yang besar untuk diri kita sebagai perempuan. Dan kalau buat dengan ikhlas, in sha Allah memang ada kepuasan. Tapi tolong jangan halang saya capai cita² yang satu ni.

Minta² Allah izinkan dan bukakan peluang walau di mana² pun kami sekeluarga tercampak di tahun² yang akan datang ni.


1 comment:

  1. Nini, entry ni pun baru k.izz dapat baca..tahniah nini! dah nak kerja ye, alhamdulillah.. betul nini, nanti dah kerja, rasa rindu nak study.. k.izz pun dah merasainya, & bila dapat peluang sambung, memang k.izz tak tolak walaupun tak dapat cuti belajar sepenuhnya.. cuma dapat cuti utk 1 sem je.. tapi memang sgt best sebab boleh fokus pada coursework.. sekarang ni dlm tempoh thesis writing + kerja macam biasa, memang terasa letih & huruhara..hihi.. apapun, moga tercapai cita² nini.. inshaAllah!

    ReplyDelete