4 October 2013

Update diri dan family

Assalamualaikum wbt..

Akhirnya masa yang ditunggu² pun tiba. Hari ni dah janji dengan diri sendiri untuk tulis something, dengan harapan dapat aktif semula berkongsi cerita di sini. Lepas banyak bulan tak aktif, of course tersangatlah banyak cerita dan perkembangan diri dan famili.

Yang pertamanya, rasanya ramai yang dah tahu, anakanda kesayangan Mas Aliff Shadan bakal dapat adik tak lama lagi. Semalam genap kandungan masuk 6 bulan. Dan in sha allah, lepas dah dua kali scan kat sini, doktor sahkan adik aliff adelah lelaki juge..! Uwayyy seronok tersengih² abahnye dapat geng lagi sorang. Tapi apa²pun alhamdulillah, setakat ni jantina lelaki ke perempuan tak pernah jadi kerisauan atau keinginan yang amat sangat. Kami suami isteri takde preference mana² pun. Walaupun yang pertama dah hero, kalau yang kedua ni heroin, alhamdulillah.. Kalau hero lagi, alhamdulillah.. Nikmat dapat anak dah cukup besar untuk disyukurkan kan.

Untung jugak yang kedua ni lelaki, aliff boleh ada geng lebih kurang sebaya untuk main dan membesar sama². Makpak nye pun tak payah belanja lebih nak beli baju² baru kan. Pakai yang abang aliff punye dah ye sayang. Banyak yang cantik dan elok² lagi. Nanti ibu dah keje, dah ada duit sendiri, kite beli baju lagi. Bab nama ramai yang dah tanya, tapi honestly kitorang tak pikir lagi. Ada start cari² dekat google tapi bila nak finalise mesti ade salah sorang yang tak setuju. Tapi yang penting abahnye dah chop, nama first kena Mas jugak. Redha jelah haha. Moga² next rezeki ada can nak impose nama Mar pulak kat anak ketiga, or keempat.

Tentang bersalin, in sha allah saya akan bersalin di hospital yang dulu juga. Cuma lokasinye dah berubah. Kalau dulu dekat je dengan rumah, suami datang melawat pun jalan kaki je. Tapi kali ni jauhnye mak aii, kalau naik bas pun lebih setengah jam. Sebab stop hospital tu hujung sekali. So suami dah pesan jangan mimpila kali ni nak naik bas lagi pergi hospital kalau dah start sakit². Macam time aliff dulu entah macamana darah hero ni mengalir sungguh dalam badan. Dah contraction pun sempat jalan kaki pergi bus stop tunggu bas. Nak pergi bersalin macam nak pergi pasar je. Disebabkan hospital kali ni dah pindah jauh, rasanya kemungkinan besar suami akan sewa kereta seminggu untuk ulang alik tengok saya dan uruskan aliff, hantar aliff ke nounou, etc.

Kadang² ada jugak terbincang dengan abangmas, apa kata kalau kita beli kereta second hand? 1000 euro pun dah boleh dapat. Lagi berbaloi dari sewa seminggu yang mungkin cecah 300 euro atau lebih. Tapi memikirkan proses nak beli kereta, dengan dokumen dan insurans, dan caj² lain yang akan bertambah, tak jadilah rasanya. Tambah² lagi, tinggal berapa bulan je lagi kami kat sini... Macam tak berbaloi untuk harungi segala hassle semata² untuk beberapa bulan.

And yes, in sha allah, kami sekeluarga akan balik ke malaysia for good pada bulan mac nanti. Akhirnya, penantian yang sangatlah ditunggu-tunggu bertahun lamenye. Abgmas akan sambung semula kerja sebagai pegawai PTD yang berwawasan tinggi, dan saya akan mulakan final year internship selama 6 bulan. Buat masa ni taktahu lagi di mana rezeki tertulis untuk kami sekeluarga tinggal. Tapi abgmas cakap, bergantung kepada tempat saya practical. Kalau boleh nak cari area serdang/seri kembangan/cyberjaya/bangi je. Most probably bangi lah kut sebab situ industrial area jugak kan. Wallahu'alam. Buat masa ni saya baru nak start tulis CV. Hoho ape ni CV pun tak tulis lagi! Aduh, doa²kanlah semua urusan dipermudahkan ye. Walaupun hati sangatlah sedih nak tinggalkan france, tapi sebenarnya dalam hati ni macam lagi kuat rasa excited dan rindu untuk mulakan hidup baru di tanahair tercinta, negara sendiri. Walaupun kos sara hidup lagi tinggi, dengan minyak mahalnye, takpelah, doakan kita semua dimurahkan rezeki dan bekerja lagi kuat untuk pembangunan keluarga dan negara. Walau macamana best pun dekat sini, sebenarnya Malaysia tetap lagi best.

Okey, terpaksa berhenti di sini dulu buat masa ni. Dah janji nak jalan² dengan abgmas petang ni sementara tunggu nak ambil aliff dekat nounou. In sha allah berjumpa di lain entry ye. Banyak lagi ni nak tulis. Till then, Assalamualaikum!

No comments:

Post a Comment