16 October 2013

Pembawakan anak

Orang selalu cakap, mengandung ni lain-lain pengalaman. Lain anak, lain kesan untuk maknye. Tak dapatlah dinafikan langsung betapa betulnya apa yang orang cakap ni. Sebab saya sendiri pun sampai naik pelik dengan diri sendiri. Terasa betul lain dan banyaknya benda yang berubah.

Mengandung kali ni, saya jadi jauh lebih pendiam dan segan nak bercakap. Cakap dengan suami je yang boleh rancak. Orang utara refer segan as pemalas. Kalau orang biasa maybe terjemahkan as malu. Tapi untuk saya ni, dua² pon boleh. Malu dan malas. Dengan classmates yang selalu jadi geng gossip pun, hati dah tak berapa mahu nak bercakap. Kalau diorang tanya soalan, pun saya malas nak jawab sangat. Ya Allah penyakit apekah ini, rasa macam annoying sangat. Harap² tak menurun ke anaklah. Mudah-mudahan. Tapi saya lagi suka fikir macamni. Setiap anak tu kan dia dicipta dengan karakter dia sendiri. Walaupun dia belum lahir. Walaupun masih dalam perut. Anak tu dah ada energy profile sendiri. Dan energy profile si anak nilah yang affect mood, perasaan dan karakter si ibu waktu mengandung.

Ini cuma hipotesis sendiri. Jangan cepat percaya terus. Tapi bukan pandai² je saya buat teori. Saya sendiri tengah baca buku tentang energy profiling, especially of children. Kalau betul teori ni, nanti saya elaborate lagi kat sini k.

Suami selalu cakap, dia kata rasa² anak ni macam banyak ikut karakter dia jek. Time kecik² dulu, abgmas ni pendiam, pemalu, tak banyak cakap. Lain betul dengan Aliff yang asyik potpet potpet. Mama cakap, Aliff ni walaupun badan tak semangat, siap severely underweight lagi, tapi mulut dia, kussss semangat. Hehe, dengar mama komen macamtu, saya senyum jelah. Sebab rasanya aliff ni menurun saya time kecik² dulu. Banyak mulut. Ingat lagi everytime boring, waktu tu saya 4/5 tahun, saya akan capai fon dan terus dial number tok dekat kepala batas. Number telefon tok  memang dah lekat dalam kepala, even sampai sekarang pun saya ingat. Ni number tok dulu, 531593. Dulu number fon 6 digit jek.

Bila dapat cakap dengan tok, mesti akan tanya soalan wajib, "tok buat apa tu?". Then tok akan jawab, tengah basuh pinggan ke, sidai kain ke, masak ke, ape² jelah yang tok tengah buat kan. Tapi yang tak menahannya, mulut macam automatik akan tanya balik, "lepas tu?". Tok pun jawablah lagi, dan saya pun tanya lagi, "lepas tu?". Bila kira-kira, maunya ada at least 10 kali saya tanya "lepas tu?". Sampai tok mengadu kat bapak cakap tak laratnye la nak layan... Hehe, dasar budak².

Sebab tu dah nampak tanda² Aliff ni akan mewarisi keringanan mulut emaknye. Sebab di fasa sekarang ni, apa² yang saya cakap, kadang² bukan cakap dengan dia pun, dia akan ulang balik. Dan most of the time bunyinya dapat sebijik² pulak tu. Macam semalam, abgmas tengah cerita something sambil kami bertiga di meja makan. Dan ada satu part tu saya jawab pada abgmas, "Haa, logik!". Tak semena² budak kecik atas high chair tu pun menyampuk sambil ulang balik, "lojik!". Sebijik bunyinya. Terus berderai gelak kami berdua. Saya gosok² kepala Aliff. "Aliff...Aliff... dah tak sabar sangat nak cakap ya. Pandai anak ibu ni."

Itu cerita Aliff. Ini si adik Aliff pulak, rasa²nya macam lagi banyak gene abahnya. Banyak sangat kelainan pada diri saya, yang suami pun perasan. Dia sendiri pun cakap, "eh selalunya Nini tak macam ni. Ni mesti anak abah ni...".Antara tanda-tanda yang saya dapat rasa lainnya;

1. Saya suka sangat makan pisang. Kebiasaannya tak berapa suka. Asal ada je makanlah, tu pun bukan hari². Tapi kali ni asal habis pisang di rumah mesti cepat² nak beli. Rasa tak semangat kalau takde pisang.

2. Mengandung kali ni, saya rasa enjoy dan aktif betul memasak. Haa, ini memang kena sangatlah dengan abgmas yang memang sangat tersangatlah suka makan apa² yang homecooked. Dan saya amatlah terkenal di kalangan family mahupun family in law sebagai seorang yang sukaaaa sangat makan luar. Asyik² terbayang makanan kat kedai. Walaupun tahu memang tak berapa sedap, walaupun of course lagi mahal. Tapi nak jugak makan luar. Tapi kali ini tidak lagi. Dapur hari² berasap. Balik² kena pergi grocery beli barang dapur. Asal free je google resepi apa nak masak lepas ni. Selang 3/4 hari fridge kosong dan kena restock. Walaupun penat sebenarnya, tapi rasa kepuasan sangat dapat masak untuk diri sendiri dan suami.

3. Ini tanda yang sangat jelas lainnya dengan diri saya. Sejak anak ini bernyawa dalam rahim saya, saya telah menjadi seorang yang sangat health-conscious, which is another character of abgmas. Macam² yang saya belajar dan research sendiri untuk memasak dengan healthy, makanan apa untuk dapatkan nutrient apa, macamana nak eat clean dengan kalori yang baik. Air masak memang tak sah kalau tak habis 3 liter sehari. Dulu nak habis sebotol 1.5 liter pun belum tentu.

Kalau time muda² dulu, zaman awal² kenal dengan abgmas, saya adalah peminum air manis yang tegar. Sejak kecil memang tak biasa nak telan air kosong saja². Tak boleh telan, macam nak muntah. Paling² boleh pergi pun kena ada tin milo kat sebelah. Ngap sesudu milo, baru boleh telan seteguk air masak. Lepas kenal dengan abgmas, dia lah yang tiap² hari bagi nasihat dan motivasi suruh minum air masak. Dah lepas kahwin ni, lepas 5 tahun abgmas sekolahkan saya tiap² hari pasal air masak, alhamdulillah, air kosong dah jadi kawan baik. Bersepah² botol air dalam rumah. Tepi katil sebotol, atas meja study sebotol, kat dapur berpuluh² botol untuk stok 2 minggu.

Kalau nak cerita pasal health-conscious, memang kena tulis panjang lebar ni. Sebab perubahan yang satu ni quite life-changing untuk saya. Banyak benda yang berubah dari segi habit, pemakanan dan lifestyle kami anak beranak. Dan semua ni buat saya tersedar satu benda yang bukan baru, tapi sungguh eye-opening; bahawa kita yang bergelar ibu dan suri hidup suami ni sebenarnya memegang satu kuasa yang sangat besar dalam mencorakkan kesihatan keluarga. Will comment in detail on this later. Saya sudahi dulu entry ini dengan wabillahi taufik wal hidayah. Hehe. Till then, salam..




No comments:

Post a Comment