18 October 2013

19 bulan bersamamu sayang

Semalam hari khamis 17 oktober, anakanda Aliff genap 19 bulan. Sekejap je lagi dah nak masuk 20 lebih bulan. Tak lama lagi masuk pulak 2 tahun. dan by the time 22 bulan, in sha Allah Aliff akan dapat adik pulak.

Sepatutnya ibu tulis entry ni semalam. tapi semalam ibu tak sempat sangat2. Padahal kelas 6 jam je, tapi ibu tak bawak laptop ke kelas so tak boleh tulis blog. Eh tapi hari ni ibu kelas 8 jam, macamana boleh ada masa nak tulis pulak?

Jeng3. Actually semalam sebelum tidur ibu godek2 fon cari macamana nak tulis blog dari fon je. Sebab ibu selalu on the move, kelas quite pack memandangkan tahun ni ibu dah final year master, dan ini semester terakhir ibu jadi seorang student. Semester depan, status ibu akan beralih kepada seorang budak intern pulak. Dan ibu dah berazam nak kembali menulis macam dulu. kalau boleh satu hari satu entry. Sebab hati ibu memang suka bercerita. Walaupun kadang2 tak ada added value pun pada orang lain, tapi menulis dapat nurture jiwa ibu. Dapat channel perasaan dan biar tersimpan pada satu tempat yang boleh jadi kenangan, sampai bila2. Atau selagimana blogger tak shut down.

So semalam just before tidur ibu dah jumpa apps untuk tulis blog on the move. Bestnye! Maknanya sekarang ni bila2 pun boleh tulis. Nak upload gambar pun senang. Dalam sehari kan ada banyak masa2 selingan yang kita tak dapat nak buat apa kan. Selama ni ibu mengelamun, mengimbau kenangan dulu2 ke, imagine tentang masa depan. Sekarang bolehlah ibu put everything in writing, di samping menggunakan masa2 yang terluang dan selalu terbuang macam tu aje. Ibu guna app nama bloggeroid. Everything is made easy, lagi senang dari app blogger sendiri. Kalau ada sesiapa yang macam ibu, nak selalu communicate melalui blog dan lagi banyak spend masa dengan fon, bolehlah try download app ni jugak ye.

So hari ni ibu nak cerita pasal perkembangan aliff secara keseluruhannya. Ibu jarang2 sangat cerita dekat orang tentang apa yang aliff dah pandai, milestone aliff dari bulan ke bulan. Semuanya ibu simpan dalam kepala je setakat ni. Tapi rasanya betterlah ibu start cerita balik sikit2 sekarang ye, sebab nanti bila aliff dah ada adik, confirm ibu akan lupa dan confuse banyak benda. sayang sangat kalau lupa milestone anak kita kan? sebab anak kita hanya melalui semua proses ni sekali je seumur hidup. bila dah makin besar, kita akan rindu sangat2 nak tengok semula dia merangkak, dia merengek helplessly mintak dukung, dan macam2 lagi.

Even sekarang pun, Aliff baru 19 bulan, ibu dah banyak rindu moment waktu aliff kecik2 dulu. Paling ibu rindu sangat, nak tengok aliff menyusu minum susu badan ibu. Sebab dah sebulan aliff berhenti dan berpisah sepenuhnya dari badan ibu. Satu proses yang amat menakutkan dan meresahkan semua ibu² yang menyusukan anak, bila nak lepaskan dan pisahkan anak dari susuan. Pisahkan selama-lamanya. Alhamdulillah, semuanya sangat mudah dan lancar. Ibu dan abah pun tak sangka aliff akan semudah itu untuk adapt dengan proses weaning off. Yang ni ibu akan cerita panjang lagi nanti.

Untuk setakat ni, banyak jugak milestone Aliff yang boleh dicatatkan dalam diari ibu ni. Antaranya :

  • Aliff dah taknak makan bersuap. Aliff nak suap semuanya sendiri. Kalau ibu suap, guna sudu ataupun tangan ibu, mesti Aliff larikan mulut dan geleng kepala. Bila ibu letak pinggan tu depan Aliff, baru Aliff jamah dan makan dengan berselera. Makan sampai habis pulak tu. Padahal sama je apa yang ibu suap tadi sayang.. Sayu ibu tengok, Aliff dah nak independent sendiri. Sanggup makan sikit sebab nasi banyak jatuh atas riba, asalkan aliff yang suap sendiri. Kalau ibu suap confirm tak tumpah², mesti aliff dapat makan banyak, mesti Aliff tak underweight sangat. Tapi aliff refuse sangat². Aliff suka makan sendiri. Aliff dah besar.
  • Sejak 2 bulan yang lepas, Aliff pandai sebut dap! Bila aliff makan benda² yang sedap, mesti aliff akan terus komen dap! Happy ibu dengar, sebab selalunya kalau ibu masak mesti aliff puji sedap. Seronoknya bila anak puji masakan ibu. Lagilah semangat ibu nak masak untuk abah dan anak² ibu. Tapi aliff ni memang sah² genetik ibu sungguh. kalau dapat makan coklat, macam berganda² puji sedap. Dap! Dap! Dap! Dap! Sambil tengok ibu. Ye, ye. ibu tahu sayang. Coklat memang sedap, favourite ibu dulu. Masa mengandung aliff dulu tiap² hari ibu makan coklat. Sebab tu ibu membesar dan menggemuk dengan mendadak sangat. Tapi sekarang aliff makan coklat sorang² lah ye. Ibu nak control makan. Abah pun. Tapi kadang² abah pun layan jugak coklat especially kalau ada stok dekat rumah. Dan especially sekarang kita dekat france, coklat murah je. Kesimpulannya, abah dah banyak terpengaruh dengan favourite ibu.
  • Aliff pantang tengok ibu dengan abah solat. mesti aliff terus capai kopiah abah. Tak sedar kepala tu kecik aje, sampai tenggelam kepala tak nampak mata. Lepas tu aliff mesti sembahyang depan ibu atau abah. sampai ibu tak boleh nak sujud, sebab aliff tengah sujud. Dah 3 bulan aliff pandai solat, sejak bulan 7 haritu lagi. Alhamdulillah, sejuknya hati ibu abah tengok. Betapa sucinya jiwa anak kecil ibu abah ni. Setiap kali lepas solat, ibu takkan lupa untuk doakan semoga ibu, abah, aliff, dan adik² aliff nanti jadi orang² yang selalu mengerjakan solat. Yang mendirikan solat dalam hidup. Bukan setakat berdiri solat macam yang kita selalu faham. Insha allah bila solat tertegak, yang lain² kita tak perlu risau sangat.
  • Sekarang ibu dah boleh harapkan Aliff tolong² sikit kemas rumah. Sebab Aliff dah pandai buang sampah. Bila ibu bagi sampah dekat Aliff, ibu akan sebut sampah. Then, Aliff akan sebut 'pah', dan terus cari tong sampah. Kalau tak jumpa tong sampah dekat ruang tamu, Aliff sanggup pergi sampai ke dapur. Lepas buang Aliff akan tepuk tangan, sebab ibu selalu tepuk tangan cakap bravo dekat Aliff.
  • Ini perkembangan yang agak terbaru jugak, kira² sebulan yang lepas. Aliff dah pandai bagi sign kat ibu bila Aliff poopoo. Wow yang ni memang ibu suka sangat². Sebab bila ibu tengok aliff tengah meneran muka merah² tu, Aliff akan tengok ibu balik sambil tepuk² pampers dan ulang 'meyak', 'meyak' dekat ibu. Yang lagi buat abah ibu ketawa sebab bila kentut je pun Aliff akan sebut 'meyak'. Kesimpulannya apa² yang keluar ikut belakang Aliff akan sebut 'meyak'. Rasanya tak lama lagi Aliff dah boleh start potty training dengan nounou. Sebab haritu nounou cakap, beberapa bulan lagi bila nampak Aliff dah ready, nounou akan practise Aliff untuk potty training. Ibu nampak anak bijak ibu ni dah ready. Ibu yakin Aliff boleh independent dari pampers sebelum masuk 3 tahun. We will see. Ibu harap nounou akan sempat untuk train Aliff. Sebab nounou sangat pandai bab ni. Budak² lain yang pernah duduk dengan nounou semuanya dah boleh independent dari pampers bila umur 2 tahun setengah. Atau kurang dari tu.
  • Sejak bulan Ogos lepas, satu perkembangan Aliff yang membanggakan ibu dan abah adelah bila Aliff dah pandai salam tangan orang. Bila ibu cakap salam, Aliff akan hulur tangan, ambil tangan orang dan bawak ke mulut, cium! Ibu suka sangat sayang. Mula² masa jumpa nounou haritu, aliff salam cium tangan nounou, nounou terkejut sampai ternganga dan terbeliak mata dia. Nounou kata dia rasa macam queen, sebab orang selalu kiss tangan queen. Orang kat sini bukannya biasa cium² tangan orang as salutation mode. Orang sini suka laga² pipi je kiri kanan. Teruskan macamtu sampai besar ye sayang. 

Dalam entry ni jugak, ibu nak abadikan perkataan² yang aliff dah kenal, yang aliff dah pandai sebut dan guna pada tempat yang betul. Ada yang aliff dah pandai sebut sejak umur 13 bulan lagi. Tapi yang perkembangan yang paling banyak adelah sejak 3 bulan kebelakangan ni. ada je perkataan baru yang aliff sebut, sampai tercengang ibu. Tak sangka ibu baru sebut sekali je depan aliff, tapi aliff dah boleh terus tangkap dan pandai guna. Ish ish aliff, memang ringan mulut sungguh anak ibu sorang ni. Ni perkataan² yang dah sebati dengan mulut aliff sampai ke hari ni :

  1. nak = nak
  2. yayat = lalat
  3. bacah = basah
  4. kat = lekat
  5. bik = ambik
  6. baju = baju
  7. tutin = stokin
  8. mate = mata
  9. idung = hidung
  10. uyut = mulut
  11. lenge-lenge = telinga
  12. abut = rambut
  13. lali = lari
  14. abih = habis
  15. pipi = pipi
  16. minak = minyak
  17. miyak = berak
  18. ka = tukar
  19. tak = letak
  20. jatuh = jatuh
  21. dog = anjing
  22. cat = kucing
  23. moo =  lembu
  24. bird = burung
  25. ngangan = tangan
  26. kaki = kaki
  27. mati = mandi
  28. inu = minum
  29. aik = air
  30. panah = panas
  31. cejuk = sejuk
  32. dap = sedap
  33. maciam = masam
  34. pida = pedas
  35. akit = sakit
  36. beta = besar
  37. banak = banyak
  38. apu = sapu
  39. pit = picit
  40. kan = tekan
  41. bukak = buka
  42. tutop = tutup
  43. totok = duduk
  44. tchom = jom
  45. adi = ada
  46. bebi = baby
  47. kakak = kakak
  48. ibu = ibu
  49. abah = abah
  50. nenek = nenek
  51. atok = atuk
  52. mane = mana
  53. apetu = apa tu?
  54. pah = sampah
Okey cukuplah tu ye. Tak pasal² jadi panjang entry ibu ni sebab nak senaraikan vocab Aliff. Rasanya macam cukup lengkap list ni, seingat ibu takde yang tertinggal. Dah 50 lebih kurang vocab yang Aliff master setakat ni. Alhamdulillah. Ibu doakan Aliff dapat terus expand vocab list Aliff sekarang ni, dan at the same time dapat sebut dengan sempurna. Ibu yakin in sha allah Aliff boleh sebut dengan baik dan tak pelat. Sebab setakat ni memang ibu dan abah tak buat-buat pelat bila cakap dengan Aliff.

No comments:

Post a Comment