31 October 2013

Jaga berat badan masa mengandung

Hari ni, khamis 31 oktober, genaplah 7 bulan adik aliff bernyawa dalam rahim saya. Lega lepas timbang berat badan. Kenaikan berat setakat ni masih setakat 7kg. Alhamdulillah, masih within the target.


Ada orang, sepanjang 10 bulan mengandung naik tak sampai pun 8kg. Ada orang lain naik sampai hampir 30kg. Tak kisah kita di sebelah yang mana pun, yang penting jangan bandingkan diri kita dengan orang. Badan kita tak sama langsung dengn badan orang. Metabolisme kita berbeza, pemakanan kita apatah lagi. Jadi untuk setakat ni, saya sangatlah berpuas hati dengan perkembangan sekarang.


Saya tak banding dengan orang lain. Tapi saya jadikan pengalaman masa mengandungkan Aliff sebagai kayu ukur. Dari situ saya letak target baru yang rasanya attainable dengan effort yang perlu dibuat melalui lifestyle dan eating habit.


Kalau ada orang baca blog ni time saya mengandungkan Aliff dulu, dia mesti tahu yang dulunya saya melalui semuanya seorang diri, dengan baby dalam perut. Suami jauh di malaysia, tuntutan kerja. Bila dah hujung² nak bersalin, lebih kurang sebulan sebelum due date, barulah suami datang menetap duduk dengan saya di France sampailah sekarang. Jadinya waktu tu saya langsung tak jaga makan. Makan je apa nak makan, tak kira manis ke sihat ke, untuk baby mahupun untuk saya. Kadang² ada hari yang tak cukup makan, berlapar, sebab tak larat nak masak. Ada banyak hari lain, saya makan desert semata². Sampai ada satu kali tu, masa check up midwife macam risau sebab dalam sebulan boleh naik 3kg.


Jadi tak peliklah kan lalau awal² mengandung berat 54kg. Hari nak bersalin timbang di hospital berat akhir 69.5kg. Hampir 16kg kenaikan. Mana tak suffer nak hilang semua berat tu kan. Dah dapat balik berat asal dalam masa setahun pun dah kira untung sebenarnya.


Jadinya untuk kali ni, lepas dah belajar dengan kesilapan last time, saya jadi tersangat peka bab pemakanan saya. Tambah pula ada suami dan anak di sisi, memang sangatlah jarang kami makan di luar. Asyik² masak saja, tak kisahlah siapa pun. Kalau saya tak larat, ada suami tolong masakkan. Kiranya kali ni saya tak berlapar macam dulu. Perut selalu diisi dengan makanan yang berkhasiat. Of courselah bila kita masak, kita nak masak yang berkhasiat je kan. Selalunya meal kami cuma ada satu lauk dan satu sayur. Lauk tu memang berganti² hari antara daging, ayam, ikan, seafood, dan lain². Bila perut selalu diisi dengan sepatutnya, nafsu makan pun tak berapa nak layan desert² yang menggiurkan kat kedai² tepi jalan.


Dan lagi satu, ini sangat² penting. Minum air kena banyak. Maksud saya banyak is BANYAK. Kalau dalam iklan² kesihatan selalu cakap, seorangg adult kena minum at least 1.5L sehari kan. Dalam kes mengandung ni, make sure the intake is no less than 3L. Setakat ni memang saya minum sekurang²nya banyak tu. Of course, bila minum banyak memang selalulah pergi toilet. Lagi tak best bila tengah kelas kan, kejap² nak keluar pergi toilet. Tapi jangan peduli semua susah tu. Lagi banyak buang lagi bagus. Lagi banyak toksik yang dibuang.


Oh ye, ni lagi satu juga, since saya memang suka makan benda² manis, so tak boleh setiap hari kalau tak makan benda manis. Kalau dulu coklat hari². Siap ada sebalang coklat atas meja study. Tapi sekarang saya switch to fruits kalau tiba² ada sweet tooth. Sebab tu jugelah bekalan buah²an dekat dapur saya make sure sentiasa banyak dan variety. Ada kiwi, pisang, epal, oren. Kadang² kalau pergi supermarket dapatlah beli strawberry ke, raspberry ke (my favourite!). Tapi dekat France ni lainlah kan. Semua buah² kebanyakannnya murah. Sebab tu lagi tak ada alasan untuk tak makan buah, walaupun coklat² pun sama jugak murahnya.


Pokok pangkalnya, kita yang pilih apa yang kita makan. Sebab semua yang kita makan sekarang ni akan bagi kesan pada sistem badan. Cepat atau lambat, kesannya akan ada. Sekarang mungkin tak nampak sangat lagi, mungkin boleh rileks² lagi bila tengok berat naik setakat 2-3 kg saje, regardless of mengandung atau tak. Tapi tunggulah bila umur dah cecah 30-an, metabolisme dah slow down, sel² lemak dah banyak sangat terkumpul, tambah dengan toksin² dalam badan akibat banyak sangat makan entah apa². Waktu tu baru menyesal. Baru rasa nak work out sungguh². Baru rasa cemburu tengok orang lain badan sihat dan fit. Tapi nak put efforts dah susah sebab kerja banyak, nak uruskan anak² lagi, nak uruskan rumah lagi, kekangan duit lagi.


Better start now. Itu yang motivate saya sangat² sekarang. Sementara umur masih belum tua sangat, komitmen pun belum betul² mengekang. Masih boleh handle life. Inilah peluangnya. It's now or never. Alhamdulillah, sebab suami saya jenis yang health conscious. So dia sangat²lah happy dengan revolusi pemakanan dan lifestyle yang kali tengah adopt sekarang. Pantang kalau nampak saya kurangkan makan sikit, mesti dia pun jealous dan taknak makan. Last² dua tak makan, just dinner dengan cornflakes + susu + pisang aje. Lagi satu saya perasan, kalau saya pergi dapur makan buah, eh tiba² lepas tu dia pun makan buah. Semangat ni memang contagious, especially antara suami isteri. Samalah jugak saya pun. Kalau dia makan buah mesti saya pau sekali. Mana boleh makan sorang². Mana boleh kurus sorang². Kita kurus sama² lah. Kata sehidup semati kan.


Apa yang saya share ni cuma amalan kami setakat ni. Setakat ni memang berkesan untuk saya. Midwife pun puji masa checkup minggu lepas, bila tengok berat saya cuma naik 1kg je dalam sebulan. Tapi of course, banyak lagi nak kena improve sebenarnya. Banyak lagi boleh dibuat untuk lagi efisien. Kami pun sebenarnya baru je lagi start semua ni. Kira² selepas saya start mengandunglah. Memang baby ni jadi sumber inspirasi saya sungguh. Sebab saya nak sihat, dan nak suami dan anak² saya sihat. Bila kita sihat, badan fit, tak perlu risau tentang cantik atau tak. In sha allah memang banyak aspek akan jadi lagi cantik dari segi fizikal. Emosi pun lebih tenang dan stabil.


Banyak lagi yang nak dikongsi di sini. Bila ada kelapangan, saya tulis lagi k.

30 October 2013

Persediaan berpantang - azam kali ini

Minggu ni genap 7 bulan mengandung adik Aliff yang belum ada nama. Memandangkan saya sedang cuti seminggu di sini, maka setiap hari saya sibuk search dan survey tentang persediaan nak berpantang nanti. Walaupun ada 3 bulan lagi, tapi saya dah boleh bayangkan, keadaan akan jadi agak mencabar time berpantang nanti. Kenapa? Eheh, banyak sebabnya.


Pertama-tamanya, kali ni saya akan bergantung sepenuhnya kepada Allah melalui kudrat dan tulang 4 kerat seorang manusia bernama suami. Suami yang amat² memahami dan dicintai. Hehe nak jugak tambah tu. Dialah yang akan jaga isteri berpantang, dialah yang akan terus memenuhi keperluan Aliff di waktu mungkin saya tak larat lagi nak handle banyak benda, dan dialah juga yang akan tengok²kan baby. Eh macam tak adil kan. Habis tu saya duk melangut je ke? Kalau ikutkan, time berpantang memang si ibu akan direhatkan habis-habisan kan. Tak boleh jejak tanah pun kalau ikut kata orang tua. Keluar rumah, jangan harap. Tapi itu kes yang ideal lah. Untuk orang yang dapat berpantang di malaysia. Yang dapat berpantang dan dijaga sepenuhnya oleh orang tua, tak kisah samada mak sendiri atau mak mertua. Yang dapat berpantang sampai habis tempoh 44 hari, atau kalau lagi baik, sampai 60 hari.


Untuk kes saya kali ni, first sekali, memang takkan ada langsung orang tua yang akan datang tolong. Jauh di sudut hati, mula-mula dulu, ada rasa sedih sangat. Nak buat macamana kan, kami bukan tinggal di malaysia. Nak minta mak atau mama datang, semua orang pun ada tanggungjawab. Bukan senang² nak dilepaskan. Siapa nak jaga si ayahnye kan kalau mak nye kena datang sini, kurang² pun sebulan. Tapi takpelah, lama² lepas pujuk diri sendiri, sekarang saya dah redha. Tak sedih dah. Saya yakin Allah akan bantu walau macamana cara sekalipun. Dan saya percayakan suami yang sangat² nak tengok isterinya kembali sihat dan cergas menguruskan rumahtangga dan keluarga.


Mujur suamiku seorang yang rajin. Sangat rajin membantu, tak kisah di dapur, atau mandikan anak, memasak, membasuh, mencuci rumah. Semuanya dia tak pernah merungut. Kadang² saya yang malu tengok kerajinan suami. Setakat ni memang saya tak pernah lagi jumpa atau kenal seorang lelaki yang sangat ringan tulang bab menolong isteri menguruskan rumahtangga. Bab ini, memang kredit dan salute seratus-peratus patut diberi pada mama dan baba. Tak lain tak bukan, mama baba lah yang membentuk karakter suami, sejak kecil sampai besar. Alhamdulillah, ini rezeki yang sangat besar, dikurniakan Allah seorang suami yang rajin dan memahami.


Mungkin sebab tu jugaklah, kali ni saya punya semangat nak berpantang tu lain macam. Semalam saya dah order set berpantang yang nak digunakan lepas bersalin nanti. Minta pos ke alamat penang, nanti mak bapak poskan ke France. Barang² lain pun saya dah senaraikan dalam wishlist, nanti akan minta mak/mama belikan juga. Macam jeli gamat, pil haruan, kapur, minyak urut segala. Kali ni takkan biarkan apa² pun tertinggal. Walaupun akan berpantang sendiri dengan suami, tapi dengan semangat dan azam yang berkobar² sekarang, in sha Allah saya dapat berpantang macam orang lain jugak.


Plan untuk berpantang pun saya dah map out siap² dalam fon. Hari keberapa nak start berbengkung, minggu keberapa nak start makan jamu, apa resepi untuk dimasak, dan macam² lagilah. Nanti boleh hand over je pada mr confinement guy tersayang. Saya pun taknak lah membebankan suami. Semaksimum mungkin saya akan tolong mudahkan kerja dia nanti. Setakat ni perjanjian yang kami dah buat, nanti lepas bersalin, make sure abangmas kena layan aliff betul², jangan sampai dia rasa tersisih sebab dah ada baby. Sebab saya mungkin akan lebih disibukkan untuk urus baby. Bab tukar lampin, mandikan, menyusu, mengepam susu, rasanya tak ada halangan kan walaupun kita tengah pantang. Yang penting jangan buat kerja berat. Masak² tu rasanya kena mintak tolong abangmas untuk minggu² pertama. 


Tambah pulak, kemungkinan besar kali ni saya akan bersalin cser jugak. Ikutkan hati ni, tiba² terdetik untuk cuba bersalin normal. Baca di internet, ramai yang cakap, walaupun first time dah cser, untuk second time masih ada peluang besar untuk bersalin normal. Tapi lepas buat extensive reading, sebenarnya jangan lupa jugak, risiko untuk VBAC (vaginal birth after cesarian) ni agak besar juga. Dan risikonya melibatkan nyawa si ibu dan anak sekali. Dan semalam baru saya tahu, dekat France ni, kebanyakan hospital bersalin tak nak ambil risiko tu. Maknanya kalau dah first time cser, second time pun akan cser. Entahlah, bab ni saya kena discuss further dengan midwife bulan depan. Tapi apa²pun lah, saya tawakkal dan serahkan pada Allah untuk tentukan yang mana yang terbaik. Yang penting, saya dapat melahirkan anak kedua ni dengan sihat, selamat dan sempurna. Dan dapat recover sepenuhnya walau selama mana pun proses nak baik tu akan ambil masa.


Kalau ikutkan pengalaman cser yang lepas, lepas seminggu alhamdulillah dah boleh berjalan. Tapi still sengal² dan sakit² di bahagian luka operation. Dan seingat saya, luka operation pun dah bercantum elok selepas seminggu je. Kat france ni diorang tak guna jahit benang. Diorang cantumkan kulit guna gam dan stapler. Tapi bukan bermakna luka luar dah baik maka boleh ganas² kan. Luka dalaman yang ambil masa lama nak baik. Sebab last time, even dah 4 minggu bersalin, saya masih boleh rasa bisa² dekat dalam tempat bedah tu. Especially bila berjalan lama sikit. Kalau tak, okey je.


Tapi satulah kekurangan yang saya nak kena mention dekat sini. Sebenarnya time dulu tu, saya pantang tak betul² pun. Satu, memang sebelum bersalin saya langsung tak ambil tahu keperluan nak berpantang. Tak baca dan buat reseach apa² pun. Tahu² suami call kata dia dah belikan set bersalin amway untuk saya. Waktu tu kami PJJ lagi, suami still kerja di malaysia. Alhamdulillah suami sponsor set berpantang. Tapi kesian dia, sebab saya tak pakai betul² pun. Macam rugi je. Teruknya lah kan si isteri ni. Sampai sekarang still ada lagi herba² peramping perut, pilis, param segala. Tapi tengok² haritu, dah nak expired dah pun bulan november ni. Maka suami pun dengan redha cakap, takpelah, buang jelah. Tak boleh pakai dah pun. Kita beli lain je kali ni. Dan dah terbelilah semalam set yang baru, tapi brand lain pulak. Terima kasih suamiku sebab sponsor lagi. Kali ni saya janji sungguh sesungguhnya akan pakai betul². Sebab kali ni nak pantang betul². Taknak ngelat² lagi. Diri sendiri yang menyesal sampai sekarang.


Bila fikir² balik, ada hikmah jugaklah kali ni takde siapa pun orang tua yang akan datang jaga saya berpantang. Sebab saya tahu saya perlu bergantung sepenuhnya pada willpower dan kudrat diri sendiri, dengan bantuan suami. Selalunya bila kita kena independent baru kita boleh berjaya buat something kan? Taktahulah orang lain macamana, tapi rasanya saya macamtu. Kalau banyak orang tolong, kita cepat rasa spoilt dan mengada-ngada. Dan mulalah tak sedar betapa berharganya bantuan yang datang tu. Macam dulu, memang heaven sungguh lepas bersalin sebab mak saya pun datang jaga seminggu, mama pulak datang ganti mak. Mama pulak datang dengan uwan (nenek abangmas), dua² datang semata² untuk tolong kami handle baby dan jaga saya berpantang. Tapi bila dikelilingi dengan kemudahan macamtu, cepat sangatlah rasa complacent. Berbengkung saya langsung tak pakai, walaupun actually boleh je pakai walaupun cser. Cuma tak boleh pakai ketatlah. Then benda² basic pun saya tak buat macam pakai stokin on off je beberapa hari. Bab makan pun kadang² mengelat. Jamu langsung tak sentuh. Sebab tulah berat susah sangat nak turun. Lepas tu membebel sendiri kenapa gemuk, kenapa berat. Macam² hal lah.


Tapi alhamdulillah, akhirnya selepas setahun, saya berjaya dapatkan balik berat ideal saya, iaitu 51kg. Dapat capai dalam bulan april lepas. Itupun rasanya sebab busy sangat dengan kelas, nak siapkan assignment, projek, sampai badan asyik aktif je buat kerja. Dengan anak dekat rumah lagi kan. So tiba² je ramai orang tegur, "eh kak nini, dah kuruslah..". Padahal rasa macam tak ada banyak yang berubah pun. Bila timbang baru tahu, eh memang betul dah kurang sangat berat. Kalau tak, 6 bulan lepas aliff lahir, waktu september 2012 haritu, berat badan saya still 58kg macamtu. Masih tembam dan buncit. Lepas setahun, yang buncit pun dan meleper. Alhamdulillah. Puas hati walaupun lambat bebeno progressnya.


Tapi semua tu tak lama. Elok² lepas dapat berat asal, tiba² next month disahkan mengandung sekali lagi. Adoiyai, termelekat lagilah pulok. Hehe. Alhamdulillah, rezeki Allah nak bagi. Kami terima dengan sangat² happy, langsung tak ada rasa risau atau menyesal. Rileks je dua². Orang tua kami yang risau. In sha Allah, setakat ni pregnancy sangat smooth sailing. Kita doakan proses kelahiran nanti pun jauh lebih mudah, dan berpantang pun lebih baik dari sebelumnya. Tunggulah beberapa bulan lagi, nanti saya tulis pula pengalaman berpantang kali ni. :)

18 October 2013

19 bulan bersamamu sayang

Semalam hari khamis 17 oktober, anakanda Aliff genap 19 bulan. Sekejap je lagi dah nak masuk 20 lebih bulan. Tak lama lagi masuk pulak 2 tahun. dan by the time 22 bulan, in sha Allah Aliff akan dapat adik pulak.

Sepatutnya ibu tulis entry ni semalam. tapi semalam ibu tak sempat sangat2. Padahal kelas 6 jam je, tapi ibu tak bawak laptop ke kelas so tak boleh tulis blog. Eh tapi hari ni ibu kelas 8 jam, macamana boleh ada masa nak tulis pulak?

Jeng3. Actually semalam sebelum tidur ibu godek2 fon cari macamana nak tulis blog dari fon je. Sebab ibu selalu on the move, kelas quite pack memandangkan tahun ni ibu dah final year master, dan ini semester terakhir ibu jadi seorang student. Semester depan, status ibu akan beralih kepada seorang budak intern pulak. Dan ibu dah berazam nak kembali menulis macam dulu. kalau boleh satu hari satu entry. Sebab hati ibu memang suka bercerita. Walaupun kadang2 tak ada added value pun pada orang lain, tapi menulis dapat nurture jiwa ibu. Dapat channel perasaan dan biar tersimpan pada satu tempat yang boleh jadi kenangan, sampai bila2. Atau selagimana blogger tak shut down.

So semalam just before tidur ibu dah jumpa apps untuk tulis blog on the move. Bestnye! Maknanya sekarang ni bila2 pun boleh tulis. Nak upload gambar pun senang. Dalam sehari kan ada banyak masa2 selingan yang kita tak dapat nak buat apa kan. Selama ni ibu mengelamun, mengimbau kenangan dulu2 ke, imagine tentang masa depan. Sekarang bolehlah ibu put everything in writing, di samping menggunakan masa2 yang terluang dan selalu terbuang macam tu aje. Ibu guna app nama bloggeroid. Everything is made easy, lagi senang dari app blogger sendiri. Kalau ada sesiapa yang macam ibu, nak selalu communicate melalui blog dan lagi banyak spend masa dengan fon, bolehlah try download app ni jugak ye.

So hari ni ibu nak cerita pasal perkembangan aliff secara keseluruhannya. Ibu jarang2 sangat cerita dekat orang tentang apa yang aliff dah pandai, milestone aliff dari bulan ke bulan. Semuanya ibu simpan dalam kepala je setakat ni. Tapi rasanya betterlah ibu start cerita balik sikit2 sekarang ye, sebab nanti bila aliff dah ada adik, confirm ibu akan lupa dan confuse banyak benda. sayang sangat kalau lupa milestone anak kita kan? sebab anak kita hanya melalui semua proses ni sekali je seumur hidup. bila dah makin besar, kita akan rindu sangat2 nak tengok semula dia merangkak, dia merengek helplessly mintak dukung, dan macam2 lagi.

Even sekarang pun, Aliff baru 19 bulan, ibu dah banyak rindu moment waktu aliff kecik2 dulu. Paling ibu rindu sangat, nak tengok aliff menyusu minum susu badan ibu. Sebab dah sebulan aliff berhenti dan berpisah sepenuhnya dari badan ibu. Satu proses yang amat menakutkan dan meresahkan semua ibu² yang menyusukan anak, bila nak lepaskan dan pisahkan anak dari susuan. Pisahkan selama-lamanya. Alhamdulillah, semuanya sangat mudah dan lancar. Ibu dan abah pun tak sangka aliff akan semudah itu untuk adapt dengan proses weaning off. Yang ni ibu akan cerita panjang lagi nanti.

Untuk setakat ni, banyak jugak milestone Aliff yang boleh dicatatkan dalam diari ibu ni. Antaranya :

  • Aliff dah taknak makan bersuap. Aliff nak suap semuanya sendiri. Kalau ibu suap, guna sudu ataupun tangan ibu, mesti Aliff larikan mulut dan geleng kepala. Bila ibu letak pinggan tu depan Aliff, baru Aliff jamah dan makan dengan berselera. Makan sampai habis pulak tu. Padahal sama je apa yang ibu suap tadi sayang.. Sayu ibu tengok, Aliff dah nak independent sendiri. Sanggup makan sikit sebab nasi banyak jatuh atas riba, asalkan aliff yang suap sendiri. Kalau ibu suap confirm tak tumpah², mesti aliff dapat makan banyak, mesti Aliff tak underweight sangat. Tapi aliff refuse sangat². Aliff suka makan sendiri. Aliff dah besar.
  • Sejak 2 bulan yang lepas, Aliff pandai sebut dap! Bila aliff makan benda² yang sedap, mesti aliff akan terus komen dap! Happy ibu dengar, sebab selalunya kalau ibu masak mesti aliff puji sedap. Seronoknya bila anak puji masakan ibu. Lagilah semangat ibu nak masak untuk abah dan anak² ibu. Tapi aliff ni memang sah² genetik ibu sungguh. kalau dapat makan coklat, macam berganda² puji sedap. Dap! Dap! Dap! Dap! Sambil tengok ibu. Ye, ye. ibu tahu sayang. Coklat memang sedap, favourite ibu dulu. Masa mengandung aliff dulu tiap² hari ibu makan coklat. Sebab tu ibu membesar dan menggemuk dengan mendadak sangat. Tapi sekarang aliff makan coklat sorang² lah ye. Ibu nak control makan. Abah pun. Tapi kadang² abah pun layan jugak coklat especially kalau ada stok dekat rumah. Dan especially sekarang kita dekat france, coklat murah je. Kesimpulannya, abah dah banyak terpengaruh dengan favourite ibu.
  • Aliff pantang tengok ibu dengan abah solat. mesti aliff terus capai kopiah abah. Tak sedar kepala tu kecik aje, sampai tenggelam kepala tak nampak mata. Lepas tu aliff mesti sembahyang depan ibu atau abah. sampai ibu tak boleh nak sujud, sebab aliff tengah sujud. Dah 3 bulan aliff pandai solat, sejak bulan 7 haritu lagi. Alhamdulillah, sejuknya hati ibu abah tengok. Betapa sucinya jiwa anak kecil ibu abah ni. Setiap kali lepas solat, ibu takkan lupa untuk doakan semoga ibu, abah, aliff, dan adik² aliff nanti jadi orang² yang selalu mengerjakan solat. Yang mendirikan solat dalam hidup. Bukan setakat berdiri solat macam yang kita selalu faham. Insha allah bila solat tertegak, yang lain² kita tak perlu risau sangat.
  • Sekarang ibu dah boleh harapkan Aliff tolong² sikit kemas rumah. Sebab Aliff dah pandai buang sampah. Bila ibu bagi sampah dekat Aliff, ibu akan sebut sampah. Then, Aliff akan sebut 'pah', dan terus cari tong sampah. Kalau tak jumpa tong sampah dekat ruang tamu, Aliff sanggup pergi sampai ke dapur. Lepas buang Aliff akan tepuk tangan, sebab ibu selalu tepuk tangan cakap bravo dekat Aliff.
  • Ini perkembangan yang agak terbaru jugak, kira² sebulan yang lepas. Aliff dah pandai bagi sign kat ibu bila Aliff poopoo. Wow yang ni memang ibu suka sangat². Sebab bila ibu tengok aliff tengah meneran muka merah² tu, Aliff akan tengok ibu balik sambil tepuk² pampers dan ulang 'meyak', 'meyak' dekat ibu. Yang lagi buat abah ibu ketawa sebab bila kentut je pun Aliff akan sebut 'meyak'. Kesimpulannya apa² yang keluar ikut belakang Aliff akan sebut 'meyak'. Rasanya tak lama lagi Aliff dah boleh start potty training dengan nounou. Sebab haritu nounou cakap, beberapa bulan lagi bila nampak Aliff dah ready, nounou akan practise Aliff untuk potty training. Ibu nampak anak bijak ibu ni dah ready. Ibu yakin Aliff boleh independent dari pampers sebelum masuk 3 tahun. We will see. Ibu harap nounou akan sempat untuk train Aliff. Sebab nounou sangat pandai bab ni. Budak² lain yang pernah duduk dengan nounou semuanya dah boleh independent dari pampers bila umur 2 tahun setengah. Atau kurang dari tu.
  • Sejak bulan Ogos lepas, satu perkembangan Aliff yang membanggakan ibu dan abah adelah bila Aliff dah pandai salam tangan orang. Bila ibu cakap salam, Aliff akan hulur tangan, ambil tangan orang dan bawak ke mulut, cium! Ibu suka sangat sayang. Mula² masa jumpa nounou haritu, aliff salam cium tangan nounou, nounou terkejut sampai ternganga dan terbeliak mata dia. Nounou kata dia rasa macam queen, sebab orang selalu kiss tangan queen. Orang kat sini bukannya biasa cium² tangan orang as salutation mode. Orang sini suka laga² pipi je kiri kanan. Teruskan macamtu sampai besar ye sayang. 

Dalam entry ni jugak, ibu nak abadikan perkataan² yang aliff dah kenal, yang aliff dah pandai sebut dan guna pada tempat yang betul. Ada yang aliff dah pandai sebut sejak umur 13 bulan lagi. Tapi yang perkembangan yang paling banyak adelah sejak 3 bulan kebelakangan ni. ada je perkataan baru yang aliff sebut, sampai tercengang ibu. Tak sangka ibu baru sebut sekali je depan aliff, tapi aliff dah boleh terus tangkap dan pandai guna. Ish ish aliff, memang ringan mulut sungguh anak ibu sorang ni. Ni perkataan² yang dah sebati dengan mulut aliff sampai ke hari ni :

  1. nak = nak
  2. yayat = lalat
  3. bacah = basah
  4. kat = lekat
  5. bik = ambik
  6. baju = baju
  7. tutin = stokin
  8. mate = mata
  9. idung = hidung
  10. uyut = mulut
  11. lenge-lenge = telinga
  12. abut = rambut
  13. lali = lari
  14. abih = habis
  15. pipi = pipi
  16. minak = minyak
  17. miyak = berak
  18. ka = tukar
  19. tak = letak
  20. jatuh = jatuh
  21. dog = anjing
  22. cat = kucing
  23. moo =  lembu
  24. bird = burung
  25. ngangan = tangan
  26. kaki = kaki
  27. mati = mandi
  28. inu = minum
  29. aik = air
  30. panah = panas
  31. cejuk = sejuk
  32. dap = sedap
  33. maciam = masam
  34. pida = pedas
  35. akit = sakit
  36. beta = besar
  37. banak = banyak
  38. apu = sapu
  39. pit = picit
  40. kan = tekan
  41. bukak = buka
  42. tutop = tutup
  43. totok = duduk
  44. tchom = jom
  45. adi = ada
  46. bebi = baby
  47. kakak = kakak
  48. ibu = ibu
  49. abah = abah
  50. nenek = nenek
  51. atok = atuk
  52. mane = mana
  53. apetu = apa tu?
  54. pah = sampah
Okey cukuplah tu ye. Tak pasal² jadi panjang entry ibu ni sebab nak senaraikan vocab Aliff. Rasanya macam cukup lengkap list ni, seingat ibu takde yang tertinggal. Dah 50 lebih kurang vocab yang Aliff master setakat ni. Alhamdulillah. Ibu doakan Aliff dapat terus expand vocab list Aliff sekarang ni, dan at the same time dapat sebut dengan sempurna. Ibu yakin in sha allah Aliff boleh sebut dengan baik dan tak pelat. Sebab setakat ni memang ibu dan abah tak buat-buat pelat bila cakap dengan Aliff.

16 October 2013

Pembawakan anak

Orang selalu cakap, mengandung ni lain-lain pengalaman. Lain anak, lain kesan untuk maknye. Tak dapatlah dinafikan langsung betapa betulnya apa yang orang cakap ni. Sebab saya sendiri pun sampai naik pelik dengan diri sendiri. Terasa betul lain dan banyaknya benda yang berubah.

Mengandung kali ni, saya jadi jauh lebih pendiam dan segan nak bercakap. Cakap dengan suami je yang boleh rancak. Orang utara refer segan as pemalas. Kalau orang biasa maybe terjemahkan as malu. Tapi untuk saya ni, dua² pon boleh. Malu dan malas. Dengan classmates yang selalu jadi geng gossip pun, hati dah tak berapa mahu nak bercakap. Kalau diorang tanya soalan, pun saya malas nak jawab sangat. Ya Allah penyakit apekah ini, rasa macam annoying sangat. Harap² tak menurun ke anaklah. Mudah-mudahan. Tapi saya lagi suka fikir macamni. Setiap anak tu kan dia dicipta dengan karakter dia sendiri. Walaupun dia belum lahir. Walaupun masih dalam perut. Anak tu dah ada energy profile sendiri. Dan energy profile si anak nilah yang affect mood, perasaan dan karakter si ibu waktu mengandung.

Ini cuma hipotesis sendiri. Jangan cepat percaya terus. Tapi bukan pandai² je saya buat teori. Saya sendiri tengah baca buku tentang energy profiling, especially of children. Kalau betul teori ni, nanti saya elaborate lagi kat sini k.

Suami selalu cakap, dia kata rasa² anak ni macam banyak ikut karakter dia jek. Time kecik² dulu, abgmas ni pendiam, pemalu, tak banyak cakap. Lain betul dengan Aliff yang asyik potpet potpet. Mama cakap, Aliff ni walaupun badan tak semangat, siap severely underweight lagi, tapi mulut dia, kussss semangat. Hehe, dengar mama komen macamtu, saya senyum jelah. Sebab rasanya aliff ni menurun saya time kecik² dulu. Banyak mulut. Ingat lagi everytime boring, waktu tu saya 4/5 tahun, saya akan capai fon dan terus dial number tok dekat kepala batas. Number telefon tok  memang dah lekat dalam kepala, even sampai sekarang pun saya ingat. Ni number tok dulu, 531593. Dulu number fon 6 digit jek.

Bila dapat cakap dengan tok, mesti akan tanya soalan wajib, "tok buat apa tu?". Then tok akan jawab, tengah basuh pinggan ke, sidai kain ke, masak ke, ape² jelah yang tok tengah buat kan. Tapi yang tak menahannya, mulut macam automatik akan tanya balik, "lepas tu?". Tok pun jawablah lagi, dan saya pun tanya lagi, "lepas tu?". Bila kira-kira, maunya ada at least 10 kali saya tanya "lepas tu?". Sampai tok mengadu kat bapak cakap tak laratnye la nak layan... Hehe, dasar budak².

Sebab tu dah nampak tanda² Aliff ni akan mewarisi keringanan mulut emaknye. Sebab di fasa sekarang ni, apa² yang saya cakap, kadang² bukan cakap dengan dia pun, dia akan ulang balik. Dan most of the time bunyinya dapat sebijik² pulak tu. Macam semalam, abgmas tengah cerita something sambil kami bertiga di meja makan. Dan ada satu part tu saya jawab pada abgmas, "Haa, logik!". Tak semena² budak kecik atas high chair tu pun menyampuk sambil ulang balik, "lojik!". Sebijik bunyinya. Terus berderai gelak kami berdua. Saya gosok² kepala Aliff. "Aliff...Aliff... dah tak sabar sangat nak cakap ya. Pandai anak ibu ni."

Itu cerita Aliff. Ini si adik Aliff pulak, rasa²nya macam lagi banyak gene abahnya. Banyak sangat kelainan pada diri saya, yang suami pun perasan. Dia sendiri pun cakap, "eh selalunya Nini tak macam ni. Ni mesti anak abah ni...".Antara tanda-tanda yang saya dapat rasa lainnya;

1. Saya suka sangat makan pisang. Kebiasaannya tak berapa suka. Asal ada je makanlah, tu pun bukan hari². Tapi kali ni asal habis pisang di rumah mesti cepat² nak beli. Rasa tak semangat kalau takde pisang.

2. Mengandung kali ni, saya rasa enjoy dan aktif betul memasak. Haa, ini memang kena sangatlah dengan abgmas yang memang sangat tersangatlah suka makan apa² yang homecooked. Dan saya amatlah terkenal di kalangan family mahupun family in law sebagai seorang yang sukaaaa sangat makan luar. Asyik² terbayang makanan kat kedai. Walaupun tahu memang tak berapa sedap, walaupun of course lagi mahal. Tapi nak jugak makan luar. Tapi kali ini tidak lagi. Dapur hari² berasap. Balik² kena pergi grocery beli barang dapur. Asal free je google resepi apa nak masak lepas ni. Selang 3/4 hari fridge kosong dan kena restock. Walaupun penat sebenarnya, tapi rasa kepuasan sangat dapat masak untuk diri sendiri dan suami.

3. Ini tanda yang sangat jelas lainnya dengan diri saya. Sejak anak ini bernyawa dalam rahim saya, saya telah menjadi seorang yang sangat health-conscious, which is another character of abgmas. Macam² yang saya belajar dan research sendiri untuk memasak dengan healthy, makanan apa untuk dapatkan nutrient apa, macamana nak eat clean dengan kalori yang baik. Air masak memang tak sah kalau tak habis 3 liter sehari. Dulu nak habis sebotol 1.5 liter pun belum tentu.

Kalau time muda² dulu, zaman awal² kenal dengan abgmas, saya adalah peminum air manis yang tegar. Sejak kecil memang tak biasa nak telan air kosong saja². Tak boleh telan, macam nak muntah. Paling² boleh pergi pun kena ada tin milo kat sebelah. Ngap sesudu milo, baru boleh telan seteguk air masak. Lepas kenal dengan abgmas, dia lah yang tiap² hari bagi nasihat dan motivasi suruh minum air masak. Dah lepas kahwin ni, lepas 5 tahun abgmas sekolahkan saya tiap² hari pasal air masak, alhamdulillah, air kosong dah jadi kawan baik. Bersepah² botol air dalam rumah. Tepi katil sebotol, atas meja study sebotol, kat dapur berpuluh² botol untuk stok 2 minggu.

Kalau nak cerita pasal health-conscious, memang kena tulis panjang lebar ni. Sebab perubahan yang satu ni quite life-changing untuk saya. Banyak benda yang berubah dari segi habit, pemakanan dan lifestyle kami anak beranak. Dan semua ni buat saya tersedar satu benda yang bukan baru, tapi sungguh eye-opening; bahawa kita yang bergelar ibu dan suri hidup suami ni sebenarnya memegang satu kuasa yang sangat besar dalam mencorakkan kesihatan keluarga. Will comment in detail on this later. Saya sudahi dulu entry ini dengan wabillahi taufik wal hidayah. Hehe. Till then, salam..




4 October 2013

Update diri dan family

Assalamualaikum wbt..

Akhirnya masa yang ditunggu² pun tiba. Hari ni dah janji dengan diri sendiri untuk tulis something, dengan harapan dapat aktif semula berkongsi cerita di sini. Lepas banyak bulan tak aktif, of course tersangatlah banyak cerita dan perkembangan diri dan famili.

Yang pertamanya, rasanya ramai yang dah tahu, anakanda kesayangan Mas Aliff Shadan bakal dapat adik tak lama lagi. Semalam genap kandungan masuk 6 bulan. Dan in sha allah, lepas dah dua kali scan kat sini, doktor sahkan adik aliff adelah lelaki juge..! Uwayyy seronok tersengih² abahnye dapat geng lagi sorang. Tapi apa²pun alhamdulillah, setakat ni jantina lelaki ke perempuan tak pernah jadi kerisauan atau keinginan yang amat sangat. Kami suami isteri takde preference mana² pun. Walaupun yang pertama dah hero, kalau yang kedua ni heroin, alhamdulillah.. Kalau hero lagi, alhamdulillah.. Nikmat dapat anak dah cukup besar untuk disyukurkan kan.

Untung jugak yang kedua ni lelaki, aliff boleh ada geng lebih kurang sebaya untuk main dan membesar sama². Makpak nye pun tak payah belanja lebih nak beli baju² baru kan. Pakai yang abang aliff punye dah ye sayang. Banyak yang cantik dan elok² lagi. Nanti ibu dah keje, dah ada duit sendiri, kite beli baju lagi. Bab nama ramai yang dah tanya, tapi honestly kitorang tak pikir lagi. Ada start cari² dekat google tapi bila nak finalise mesti ade salah sorang yang tak setuju. Tapi yang penting abahnye dah chop, nama first kena Mas jugak. Redha jelah haha. Moga² next rezeki ada can nak impose nama Mar pulak kat anak ketiga, or keempat.

Tentang bersalin, in sha allah saya akan bersalin di hospital yang dulu juga. Cuma lokasinye dah berubah. Kalau dulu dekat je dengan rumah, suami datang melawat pun jalan kaki je. Tapi kali ni jauhnye mak aii, kalau naik bas pun lebih setengah jam. Sebab stop hospital tu hujung sekali. So suami dah pesan jangan mimpila kali ni nak naik bas lagi pergi hospital kalau dah start sakit². Macam time aliff dulu entah macamana darah hero ni mengalir sungguh dalam badan. Dah contraction pun sempat jalan kaki pergi bus stop tunggu bas. Nak pergi bersalin macam nak pergi pasar je. Disebabkan hospital kali ni dah pindah jauh, rasanya kemungkinan besar suami akan sewa kereta seminggu untuk ulang alik tengok saya dan uruskan aliff, hantar aliff ke nounou, etc.

Kadang² ada jugak terbincang dengan abangmas, apa kata kalau kita beli kereta second hand? 1000 euro pun dah boleh dapat. Lagi berbaloi dari sewa seminggu yang mungkin cecah 300 euro atau lebih. Tapi memikirkan proses nak beli kereta, dengan dokumen dan insurans, dan caj² lain yang akan bertambah, tak jadilah rasanya. Tambah² lagi, tinggal berapa bulan je lagi kami kat sini... Macam tak berbaloi untuk harungi segala hassle semata² untuk beberapa bulan.

And yes, in sha allah, kami sekeluarga akan balik ke malaysia for good pada bulan mac nanti. Akhirnya, penantian yang sangatlah ditunggu-tunggu bertahun lamenye. Abgmas akan sambung semula kerja sebagai pegawai PTD yang berwawasan tinggi, dan saya akan mulakan final year internship selama 6 bulan. Buat masa ni taktahu lagi di mana rezeki tertulis untuk kami sekeluarga tinggal. Tapi abgmas cakap, bergantung kepada tempat saya practical. Kalau boleh nak cari area serdang/seri kembangan/cyberjaya/bangi je. Most probably bangi lah kut sebab situ industrial area jugak kan. Wallahu'alam. Buat masa ni saya baru nak start tulis CV. Hoho ape ni CV pun tak tulis lagi! Aduh, doa²kanlah semua urusan dipermudahkan ye. Walaupun hati sangatlah sedih nak tinggalkan france, tapi sebenarnya dalam hati ni macam lagi kuat rasa excited dan rindu untuk mulakan hidup baru di tanahair tercinta, negara sendiri. Walaupun kos sara hidup lagi tinggi, dengan minyak mahalnye, takpelah, doakan kita semua dimurahkan rezeki dan bekerja lagi kuat untuk pembangunan keluarga dan negara. Walau macamana best pun dekat sini, sebenarnya Malaysia tetap lagi best.

Okey, terpaksa berhenti di sini dulu buat masa ni. Dah janji nak jalan² dengan abgmas petang ni sementara tunggu nak ambil aliff dekat nounou. In sha allah berjumpa di lain entry ye. Banyak lagi ni nak tulis. Till then, Assalamualaikum!