2 May 2013

baby steps

Assalamualaikum ladies!

Wah lamanya tak menulis kat sini. Selalunya saya masuk ke sini pun untuk blog hopping ke blog-blog favourite yang lain, mencari inspirasi dan aspirasi. Diam tak diam, tinggal kurang sebulan je lagi untuk tamatkan pengajian tahun ni. Kelas pun dah tak banyak, tinggal nak siapkan individual projek untuk dipersembahkan 31 mei nanti. Lepas tu, the most-awaited balik malaysia of the year!

Semalam 1 mei, Aliff telah mencapai satu lagi milestone yang besar dalam hidupnya sebagai seorang baby-toddler! Aliff has made his first baby-steps! Semalam dapatlah dia melangkah 3 tapak seorang diri, tanpa berpaut pada apa-apa. Saya di dapur waktu tu, menjerit-jeritlah abahnya excited tengok anakanda tercinta dah memulakan langkah untuk independant. Alah macamlah tak tahu, sebenarnya abahnya macam nak menangis pun tapi orang lelaki ni kan pandai cover. Tambah lagi pakai spec! Eh tapi saya pun sebak jugak huhu. Aliff dah nak berjalan ke sayang// Lepas ni Aliff dah pandai berjalan, berlari, entah-entah dah tak minta dukung dah. Ah, sedihnye!

Lebih kurang 2 minggu lagi, Aliff akan masuk 14 bulan. Anak-anak orang lain mungkin dah dapat berjalan seawal 11 bulan. Abgmas sendiri pun mula berjalan sejak 10 bulan. Awal betul. Tapi sebenarnya tak kisah pun anak kita berjalan umur berapa. Yang penting, dia sedang membesar dan berkembang mengikut rentak badannya sendiri. Jadi mak bapak ni buat saya belajar satu benda which is, don't put high expectations on your kids based on your own desire. Pendek katanya, jangan jadi parents yang selfish.

Memang normal rata-rata di kalangan kita nak anak sendiri tumbuh gigi awal, bercakap awal, berjalan awal. Bila anak berkembang dengan cepat, kita rasa bangga, rasa seronok nak bercerita pada orang. Bila anak kita lambat berkembang, tiba-tiba rasa risau dan rendah diri. Come to think of it, kesian pada anak. Kesian sebab mak dan ayah sebagai insan paling dekat dan yang paling dipercayai pun tak percaya pada kebolehan dan perkembangan dia. Tak kisahlah cepat atau lambat, all this while, it's not the parents who make the kids walk or talk or whatever we want. It's Allah. Let renew our understanding of our parenting role, to nurture the children, raising them to be who they are meant to be.

Sekarang ni saya banyak kumpul buku-buku tentang parenting, on various basis. Parenting cara islam, cara french, cara alami. Kumpul jelah baru, nak baca agak merangkak dengan kekurangan diri sendiri mengurus masa. InsyaAllah, saya akan kongsikan sikit-sikit ilmu yang dibaca di sini. Kalau ada orang baca, may the insights benefit them. If not, it would serve as my personal and timely reminder, in this long journey of parenthood in sha Allah.

Apparently my son is enjoying his new adventure in taking his very first baby steps. Love to see him smile heartily with his huge personal accomplishments. May Allah renforce my emaan as well as renforcing my baby steps to becoming a loving and faithful parent.