30 October 2012

Bila anak kulit gelap

Waktu Aliff mula-mula lahir dulu, sampailah sekarang, agak ramai juga yang mempersoalkan "eh, kenapa Aliff ni tak cerah sangat eh? Nini cerah, abgmas pun cerah." Awal-awal dulu, agak terasa juga. Tapi sikit jelah. Betul. Saya dan suami tak ambil hati sangat pun. Cuma mana-mana parents pun normal lah akan rasa offended sedikit kalau orang cakap negatif pasal anak kita.


Sebenarnya, bukan orang je yang pelik dan bertanya, tapi kami juga tertanya-tanya. Saya lagi-lagi lah rasa macam bersalah dekat Aliff. Mulalah saya flashback waktu 9 bulan mengandung dulu. Memang saya tak minum soya langsung, sebab tekak tak boleh terima sejak azali lagi. Dahlah tak minum soya, kuat makan kicap pula tuh! Taktahu kenapa. Tapi saya tetap minum susu, cuma taklah banyak sangat. Yang banyak saya minum, air mineral. Sehari memang tak sah kalau tak teguk 2 liter. Pergi sekolah pun bawak botol air mineral besar gabak usung ke sana-sini. Sampai cikgu pun mengusik bila saya masuk ke kelas, "La voila Marini et son bibéron..! (Itu dia Marini dan botol susunya..)". Heh cikgu, main kasar nampak.


Saya abgmas "abang dulu kecik-kecik putih ke hitam?" Cepat saja dia jawab "eh putihlah!". Haha, tahu pun takut. Yelah-yelah, kalau macamtu Nini lah yang hitam.


Memang itulah hakikatnya pun. Mak cakap, waktu saya baby dan kecil-kecil dulu, saya tak cerah. Nak kata hitam tu mungkin melampau sangat bunyinya. Tapi yang penting, memang tak cerahlah. Putih jauh sekali. Bila makin besar baru makin nampak cerah. Makin nampak genetik chinese yang saya warisi dari nenek sebelah bapak. Waktu kecil dulu, kulit agak gelap. Tapi mata tetap sepet sejak lahir. Sepet dan gelap. Macam orang dari ulu mana entah.


Sekarang ni, saya dan suami boleh gelak-gelak saja bila orang tanya tentang warna kulit Aliff. Kadang-kadang saya berseloroh, "Alah.. cakap jelah gelap. Kami tak terasa pun." Betul, kalau orang cakap anak saya gelap, saya tak terasa pun sekarang. Jujur kan, bagus apa. Jauh di dalam hati, saya sudah cukup bersyukur dengan adanya Aliff. Dengan sihatnya dia. Sejak lahir tak pernah ada masalah kesihatan yang merisaukan. Sedangkan orang lain berganda-ganda hebat diuji dengan kesihatan anak. Dengan masalah kewangan lagi. Kami alhamdulillah, di bahagian itu memang Allah lapangkan rezeki. So, what's the fuss?


Kadang-kadang, suka saja saya dan suami panggil Aliff dengan gelaran 'mon petit noir' (my little black), panggilan manja yang nounou (pengasuh) Aliff bagi. Tahu tak, di mata kita orang Malaysia, gelap itu tak cantik. Putih itu cantik, suci, comel. Tapi untuk orang di sini, warna kulit gelap mereka rasa sangat cantik! Biasalah kan, anak-anak orang sini kan memang naturally putih melepak. Bila mereka lihat sesuatu yang di luar kebiasaan, secara automatik mata akan melihat sebagai satu keindahan. Sama macam kita. Dah selalu tengok anak-anak kulit gelap atau sawo matang. Sekali kalau dapat baby putih melepak, rasa comel sangat-sangat! Tapi memang comel pun. Mana ada baby yang tak comel.


Harapnya Aliff tak kecil hati saya selalu panggil dia mon petit noir. Exagerrate sungguh ibu. Aliff tak black lah. Aliff dark and sweet aje. 

Mon petit noir at 2 months.
Elehh macamlah ibu tu cerah sangat.
Dua kali lima je!

2 comments:

  1. nini..ank lylie pun gelap juga masa kecik2...makin besar makin cerah..gelap pun x pe kan? janji sehat.

    ReplyDelete
  2. Salam dear..anak2 adaa lahir putih melepak mcm cina..adaa ade darah cina..tp kulit mcm terlbih kicap..so anak2 pon sama haha tp tak kisah..janji diorang sihat..dok gtu

    Www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete