6 October 2012

A comeback

Alhamdulillah, malam ini saya diberi ruang masa untuk menulis semula di sini. Walaupun jam dah menunjukkan pukul 11.30 malam, dan saya sepatutnya sudah bersiap-siap untuk tidur, tak kisahlah. Saya tetap mahu menulis sedikit di sini. I've been missing this Destiny so much! Setiap masa pun teringat-ingat. Tapi diri saya masih lagi struggle membahagikan masa antara studies, anak, dan suami. Oh hidupku sekarang, macam tak percaya. Lain benar dengan 2 tahun lepas. Kelam-kabut saya dibuatnya.

Sejak hari ahad lepas, Aliff sangat banyak merengek dan menangis. Semua serba tak kena. Mula-mula kami ingatkan nak tumbuh gigi, tapi tak nampak macam dia gatal-gatal gusi pun. Hari isnin hantar ke rumah nounou (pengasuh), nounou cakap Aliff menangis meraung-raung selama setengah jam sebelum tidur. Hari selasa pun sama. Rabu pun menangis lagi. Alih-alih seminggu dia asyik menangis di rumah nounou. Padahal minggu lepas Aliff sangat baik dengan nounou. 

Bukan di rumah nounou saja, dengan kami di rumah sendiri pun Aliff tetap cranky. Setiap malam sepanjang minggu ni kami bangun tidur dengan rasa tak puas tidur. Badan pun sakit. Semua gara-gara Aliff taknak tidur sendiri dalam katil dia. Nak jugak menyelit celah-celah kami. Padahal katil dia cuma sebelah saya, tak sampai sejengkal pun. Tengah-tengah malam menangis menjerit-jerit nak susu. Luar biasa sungguh cara dia meraung, sampai stress kami. Kalau lambat disua susu, ditarik-tarik baju saya sambil nganga mulut. Dan tertidurlah dia sampai ke pagi sambil tak lepas pun susu keemasan dia. Alih-alih saya yang bangun pagi dengan bad mood tak cukup tidur dan sakit belakang sebab tidur mengiring tak bergerak berjam-jam.

The best part is minggu lepas adalah minggu paling busy untuk saya dan suami, sepanjang bulan Oktober ni. Abgmas setiap pagi keluar rumah pukul 6.30 pagi, takut tertinggal train ke Dijon. Sedangkan kelas pukul 9.30 pagi. Balik rumah pula paling awal akan sampai pukul 8 malam, walaupun kelas habis pukul 5. Walaupun Dijon dengan Besancon taklah jauh mana, cuma 100km, dan train cuma sejam setengah, tapi bila campur tolak dengan waktu berjalan kaki semua, hampir 3 jam jugalah suamiku terpaksa on the go. Kesian abgmas.

Kelas saya pun penuh juga, cuma taklah sehectic abgmas. Disebabkan suami keluar rumah gelap, balik rumah pun dah gelap, semua urusan Aliff pun tergalas atas bahu saya. Mandi, pakai baju, susukan, tidurkan, hantar ke nounou, fetch selepas kelas, dan ulang semula proses di atas. Tak termasuk mengepam susu lagi. Fuh. Nampak macam biasa tapi penatnya ya ampun! Sudahlah dari rumah nounou saya perlu berjalan kaki setengah kilometer untuk ke bus-stop. Balik dari rumah nounou pun saya berjalan kaki juga balik rumah (sebab taknak buang masa tunggu bus yang selalu lambat), itu pula 800meter. Bila kira-kira, setiap hari saya berjalan memang tak kurang 2km. Dengan tak makan supplemen, makan pun kadang-kadang ke laut, hari khamis saya dah pancit. Nounou pun kata saya nampak pucat sangat. Dan hari jumaat, mujur saya tak ada kelas sepanjang hari, saya bantai tidur dengan Aliff sampai tengahari.

Alhamdulillah, sekarang rasanya dah regain energy. Tak sabar nak kemas rumah dan memasak pula esok. Hari ini terpaksa dikhaskan untuk shopping barang-barang rumah sebab esok semua kedai tutup. Petang esok boleh jalan-jalan ambil angin sambil try kasut baru. Hehe. Punyalah lasak saya minggu lepas sampai sandal boleh ttiba-tiba terkoyak rabak tengah jalan. Itu baru hari Selasa. Tapi sebab memikirkan tak ada masa untuk beli kasut baru sebelum weekend, saya bantai juga pakai kasut koyak itu dengan stapler sepanjang-panjangnya. Dapatlah juga bertahan saya pakai sampai pagi tadi, walaupun stapler pun dah terkeluar-keluar. Last-last abgmas mengucapkan kata-kata hikmat pada saya, "Nini, nah ambil ni, abang belanja. Ambillah mana-mana kasut, beli terus. Tak kisahlah. Abang dah malu sangat tengok Nini pakai kasut stapler ni."

Hehe. That is plain me. Tak suka beli kasut, tak minat kasut. Sepanjang hidup memang hanya ada satu kasut pada satu masa. Pakai sampai lunyai, sampai dah tak boleh pakai, baru beli baru!

7 comments:

  1. berat mata memandang berat lg bahu yg memikul..be strong k nini..like u always do! =)

    ReplyDelete
  2. MashaAllah. you are so strong, on being a mother, a student and a wife. Your stories really encourages me a lots... :)

    ReplyDelete
  3. nini..! rindu nye nak baca cerita nini.. yeyyy alhamdulillah.. nanti tulis lagi ye!! tingin nak jumpe nini & aliff! ;D

    ReplyDelete
  4. waa.. ninie..banyak nya dugaan. ur hubby sambung belajar sana ek? good luck with everything. =)

    ReplyDelete
  5. Nini deary,

    Rindunya kat nini.. Akhirnya terupdate jugak blog ni.. Baby nini sure dah besar dan comel seperti ibunya.. Akak doakan semoga segalanya dipermudahkan buat nini di sana ye...

    ReplyDelete
  6. shaa,
    thank you dear.pinjamkan akak your strength jugak ya.:)

    anne,
    ooh,saya tidak sekuat mana.tapi sedang membina kekuatan,luar dan dalam.insyaAllah,sama-sama pinjamkan kekuatan dan semangat ya.glad that my humble stories help you.alhamdulillah.;)

    kak izz,
    miss you too akak!akak please datang paris jalan-jalan sini pulak.nini akan make sure kak izz enjoy jalan sini tau.

    ReplyDelete
  7. allie,
    hehe,dugaan biase je,mengada je lebih kut.tq dear.yup abgmas sambung study sini.goodluck for you too for your pregnancy.jangan tension-tension tau prof!hehe

    kak ena,
    terima kasih akak utk doanya.baby jauh lebih comel dari ibunya yang dah comot dan sedikit gemuk.hehe.ill catch up with your stories shortly!!

    ReplyDelete