7 March 2012

False alarm lagi

Alhamdulillah, contraction yang mengganggu saya tulis entri petang tadi dah berhenti. Lamalah juga, sejak pukul 3 petang lagi sebenarnya. Berlarutan sampai ke malam. Regular, setiap 4-5 minit, cuma tak berapa sakit. Kadang-kadang saja saya mengerang bila sakit memuncak. Sekarang dah berselang 20 minit. Memang false alarm lah. Nasib baik tak terburu-buru pergi hospital. Walaupun jarak rumah saya dengan hospital cuma 10 minit jalan kaki, tapi tak sanggup rasanya nak lalui rasa kecewa kalau disuruh pulang selepas datang dengan harapan. Lebih baik habiskan masa tu baca surah Maryam ke, exercise atas bola pregnancy ke, buat latihan push ke, makan aiskrim Ben&Jerry ke. Lagi berfaedah. Ben&Jerry pun dah habis sekotak. Esok boleh beli flavour baru.

Setiap hari saya membayangkan macamana hari kejadian nanti. Apalah agaknya yang Allah takdirkan untuk saya ya. Jangan tak tahu, saya pun ada impian untuk hari bersalin yang ideal. Kalau boleh, biar turun tanda di rumah. Selalunya akan bermula dengan keluar stain darah. Kalau boleh juga, saya nak minta pada Allah supaya air ketuban pun pecah sendiri di rumah. Lepas tu boleh panik sambil senyum-senyum dengan suami sambil siapkan beg (oh ya, beg saya belum habis letak baju lagi!). Kalau dah pecah air ketuban, memang sangat-sangat nak dekat bersalin dah, mak cakap. Lepas tu jalan kaki sama-sama pergi hospital. No way dah nak berlengah-lengah di rumah. Midwife cakap, kalau pecah je air ketuban, dalam masa sejam kena terus sampai hospital. Kalau tidak, risiko baby kena infection sangat tinggi. Tapi merepeklah nak jalan kaki lagi. Dengan air yang turun mengalir macam air terjun, ada hati lagi nak jalan kaki. Nanti apa orang ingat, kencing dalam seluar ke makcik ni.

Lepas tu sampai hospital dah dilated. Lepas tu sakit contraction sampai nak patah pinggang. Tak lama lepas tu push 3-4 kali baby pun keluar uweek uweek. Lepas tu peluk baby ketat-ketat dalam dakapan taknak lepas. Lepas tu dapat call dari mak bapak mama baba di Malaysia. Lepas tu update gambar baby dalam facebook. Lepas tu three. Habis dah mimpi.

Banyak sungguh lepas tu. Banyaklah kau punya hari bersalin yang ideal Nini. Kalau macam tu mesti ramai orang tak kisah kena bersalin setiap tahun. Saya tahu, realitinya tak semudah itu. Jauh lagi sakit dan menguji. Tak terbayang dek akal sakitnya, sampai Allah boleh janjikan ganjaran terhapus semua dosa untuk ibu yang bersalin. Macam dilahirkan semula, putih bersih dari dosa. Bertuahnya jadi wanita. Sudahlah dapat hadiah newborn, diri sendiri pun Allah lahirkan semula sebagai reborn.

Hari ni pecah rekod. Pertama, langsung tak keluar rumah. Padahal baru petang tadi saya tulis entri yang setiap hari kami mesti keluar berjalan ambil angin 15 minit. Macamana nak keluar, contraction sepanjang petang. Walaupun taklah sakit sangat sampai meringkuk berguling atas katil, tapi sampai mengaduh-aduh jugalah saya. Berjalan nak ke dapur pun terbongkok-bongkok sambil tampung perut yang makin hari makin jatuh. Rekod kedua, disebabkan langsung tak keluar, maka pengaliran wang keluar adalah zero. Makan semua masak sendiri, dari breakfast, lunch sampai dinner. Tapi janganlah tanya siapa yang masak, jatuh air muka saya sebagai perempuan nak jawab. Paham-paham sajalah. Heyyy tapi 2 hari lepas saya masak nasi lemak tau. (Nak jugak bagitahu.)

Maka hari ini, tak ada beli cookies di Subway. Tak ada beli donat coklat di restoran fastfood Quick. Tak ada duduk-duduk saja melepak minum Capuccino di kedai kopi. Yang ada cuma habiskan sebekas aiskrim Strawberry Cheesecake Ben&Jerry. Tak boleh tidak, setiap hari mesti memenuhi keperluan dan tuntutan badan terhadap gula. Dah jadi wajibul-ghunnah. Tapi kira okeylah, tak ada keluar duit sesen pun hari ni. Suami pun ucapkan syabas pada saya tadi. Oh, terima kasih abang. Terharu.

Dulu saya sangat memilih bab makan. Nak yang sedap di tekak aje. Bertentangan dengan suami yang langsung tak kisah pasal makan. Semua dia makan, sedap atau tak, tak pernah komen. Prinsip suami, kita tak tahu bila kita tak akan ada makanan. Jadi sementara ada makanan sekarang, makan sajalah.

Tapi selepas 30 hari hidup berdua, alhamdulillah, saya dapat rasakan sifat suami mula berjangkit kepada saya. Sedap atau tak dah jadi soal kedua, ketiga, keempat. Bila lapar, ada saja makanan depan mata, tak kisah favourite atau tak, bismillah, makan. Makan sampai habis pula tu. Sangatlah bukan saya sebelum ni. Bila masak apa-apa, jadi atau tidak, makan juga. Tetap habiskan. Terasa sayang nk buang apa-apa lebihan makanan dalam tong sampah. Tambah-tambah di saat krisis dunia yang tak sudah, di mana-mana pun ada orang yang sangat kelaparan.

Sebenarnya, tak payah pergi jauh-jauh pun, tak payah pergi sampai ke timur tengah untuk muhasabah soal makan ni. Depan rumah saya sendiri setiap hari ada orang-orang tanpa rumah yang tidur di tepi-tepi jalan, bertemankan anjing-anjing mereka yang kadang-kadang bising dan menguji kesabaran. Setiap hari saya tengok mereka makan baguette saja. Itu belum lagi kalau cuaca tengah sejuk dan suhu jatuh sampai -15. Macam 3 minggu lepas. Boleh menangis tengok mereka dari tingkap rumah. Selesanya rumah sendiri, sedapnya ada heater, ada makanan bertimbun dalam peti, ada air panas untuk mandi. Haa, kan saya dah masuk mode ustazah pilihan ni.

Tengahari tadi kami makan nasi goreng lebihan masak waktu breakfast. Nasi pun lebihan 3 hari lepas. Alhamdulillah masih elok. Alhamdulillah habis juga nasi. Tak ada sebutir pun masuk tong sampah atau singki. Untuk dinner masak nasi baru dengan lauk baru. Ala kadar saja. Tapi bila dimasak dan makan berdua, jadi sangat sedap dan istimewa. Bak kata suami, boleh gugur bulu hidung. Yelah tu.

Kadang-kadang, bila makan nasi atau lauk lebihan sebelumnya, terasa sangat sikit. Selalu saya tanya suami, "eh cukup ke ni bang? Nampak sikit je ni. Kita masak lainlah." Tergaru-garu perut saya dibuatnya, risau sungguh tak cukup untuk kami bertiga (yang dalam perut jangan dilupa). Tapi setiap kali, memang kami akan kagum bila makanan yang nampak sikit dan merisaukan tu sebenarnya sangat cukup, malah lebih lagi! Cukup kenyang untuk kami berdua, tak perlu tambah pun. Pelik juga saya dengan diri sendiri, selalunya saya seorang saja makan 3 kali tambah. Alhamdulillah, moga-moga inilah berkat yang Allah turunkan. Yang sikit jadi banyak dan cukup.

Banyak berkat Allah yang turun bila bernikah. Lagi banyak berkat yang turun bila hidup bersama suami isteri. Itu baru berkat kan, belum lagi rahmat dan kasih sayang Allah.

Alhamdulillah, perjalanan 30 hari yang dilalui berdua setakat ini cukup banyak mengajar. Dari sekecil-kecil hingga sebesar-besar perkara. Setiap hari belajar ilmu dan kemahiran hidup yang baru. Setiap hari ada saja yang buat kami amazed. Rasa tenang, bahagia, dan seronok tu jangan tanyalah. Sampaikan ikat plastik sampah dapur pun buat kami rasa seronok. Seronok tengok yang dibuang memang betul-betul sampah, bukan yang disampahkan saja-saja. Seronok tengok plastik betul-betul penuh dan berbaloi untuk dicampak masuk tong sampah di bawah rumah. Buang sekotak penuh botol-botol plastik untuk recycle pun rasa seronok. Rasa berjasa pada alam. Haha, apelah. Semua benda pun nak seronok ke? Betullah. Bukan setakat seronok. Dua ronok, tiga ronok, beronok-ronok... Sorry sorry, merepek lagi. Pengaruh suami sebagai teman tak sebaya sangat kuat meracuni pemikiran saya. Ish².

Tidurlah. Esok kita tengok apa pula yang boleh diseronokkan sama-sama.


Disember 2011
Honeymoon bersama mama baba.
Paris-Colmar-Interlaken

Alam berdua sebelum bertiga

Cuma tinggal lagi 9 hari sebelum due date yang dinanti-nanti. Beberapa hari saja lagi, akan tamatlah perjalanan 9 bulan mengandungkan anak pertama kami. Sebetulnya saya masih dalam keadaan tak sabar-sabar nak bersalin sekarang. Tapi hati sudah redha kerana tak dapat bersalin awal seperti yang saya target. Kini cuma perlu lalui hari-hari yang tinggal sambil menikmati, merakamkan setiap gerakan si kecil supaya terus kekal dalam kenangan. Lepas ni dah tak dapat lagi rasa tendangan ganas dia di tengah-tengah malam. Tak dapat lagi excited tengok perut berombak-ombak. Semua itu pasti saya akan rindui sangat-sangat, sepertimana kawan-kawan saya yang sekarang ini merindui semula kenangan mengandung di saat melihat anak membesar di depan mata.

Waktu yang tinggal ini juga saya cuba luangkan semaksimum mungkin untuk menikmati saat indah berdua bersama suami. Selama ni masa kami untuk berdua selalu saja terbatas. Sejak berkahwin dan melalui PJJ, cuma dapat berjumpa 3-4 bulan sekali. Itupun maksimum 2 minggu, sebelum menyaksikan drama bersiri penuh airmata yang hampir sama saja setiap kali. Bila tiba bulan 5 barulah episod indah berbunga-bunga cinta datang, saya dapat pulang ke Malaysia untuk cuti musim panas, dan tinggal dengan suami di Kuala Lumpur. Waktu inilah kami mengqadha sebanyak mungkin aktiviti yang diidamkan untuk dilalui bersama. Suami akan bawa saya jalan-jalan cari makan di tempat-tempat yang telah dia senaraikan selama berbulan-bulan penantian. Kalau suami terlupa, saya pula yang tak segan-segan akan tuntut. Nak makan di Soeul Garden, Sushi King (macamkan France tak ada kedai sushi), ikan bakar, sotong celup tepung fresh dari laut, Subway (dah puas makan sandwich tuna dengan vegetarian saja), dan macam-macam lagi pe'el mengada-ngada untuk dipenuhi dengan hati yang redha.

Sejak suami berhijrah ke France untuk sambung belajar dan tinggal bersama saya sebulan lepas, alhamdulillah kami dapat lalui setiap hari bersama-sama, walaupun rutin harian kami hampir sama saja. Kadang-kadang sampai terasa bosan juga tak buat apa-apa. Kalau saya larat, saya cuba juga pergi kelas. Tapi selalunya memang duduk rumah sebab tak larat nak berjalan. Setiap hari hanya dapat berjalan maksimum 30 minit. Lepas tu dah lelah, asyik cari tempat duduk. Sekarang ni kalau keluar nak ke mana-mana, suami akan bimbit kerusi besi lipat yang tempat duduk bulat tu. Maka bolehlah saya berjalan dengan senang hati, especially bila ke supermarket nak beli barang dapur. Bila penat, almost setiap 5 minit, mulalah merengek "abang, nak duduk..." Hehe, macamanalah baby nak turun dan keluar awal, ibu asyik nak duduk saja. Entahlah. Sejak masuk 8 bulan, memang merosot sangat-sangat kadar keaktifan badan saya. Kalau dulu, walaupun dah 7 bulan mengandung, saya masih boleh berlari kejar bas. Sampai pernah kena tegur dengan ayah mertua sebab dengan suka hatinya saya berlari turun tangga dengan kandungan 29 minggu, waktu mereka datang ziarah Disember lepas.

Apa aktiviti harian kami selama hampir sebulan ni? Ringkasnya, duduk rumah saja sambil menunggu hari bersalin. Cuma saya akan pastikan setiap hari akan keluar berjalan minimum 15 minit, supaya badan tak terlalu lemau. Lemak memang sah-sah dah banyak. Bila keluar jalan-jalan ambil angin, kadang-kadang terjumpa dengan adik-adik Besancon yang jadi tempat bergantung saya sebelum kedatangan suami. Waktu dulu tu, rumah sendiri pun saya dah tak balik. Tidur rumah adik, makan pun adik-adik yang sediakan. Kadang-kadang lunch rumah lain, dinner rumah lain pula. Semua sangat helpful dan baik hati. Sampai saya rasa nak pinang seorang dua buat adik ipar. Nak jadi kakak ipar pun boleh, tak kisah walaupun lagi muda. Oh sudikah? Hehe.

Bila terjumpa adik-adik ni, sambil jalan dengan suami, kadang-kadang terbit rasa malu dan segan juga. Sebab sekarang dah tak datang rumah untuk mengadu, minta tolong dan menagih simpati. Sekarang sudah ada tempat bergantung, dah ada orang tolong masakkan setiap hari. Harap sangat adik-adik tak kecil hati. Sebab hakikatnya saya bukanlah di fasa bulan madu pun. Memanglah setiap saat bersama pasangan itu adalah bulan madu yang sangat berharga. Tapi sebenarnya hidup kami biasa-biasa saja di sini.

Aktiviti paling best bila dapat masak sama-sama, untuk makan berdua. Selalunya memang Chef Mas lah yang masak. Saya cuma duduk sebelah sambil potong-potong, pantau apa yang patut dan bagi tips masakan yang saya tahu. Sekarang suami dah terror masak sendiri. Aktiviti kedua terbest, jalan-jalan berpegangan tangan keliling bandar seround, sambil curi-curi tengok dalam pushchair orang yang lalu lalang. Punyalah kemaruk nak tengok baby. Ketiga terbest, shopping barang dapur sama-sama. Keempat terbest, uih, sampai esok pun tak habis kalau nak buat senarai. Pendek kata, biasa-biasa saja kan setiap hari? Minggu lepas cuti sekolah seminggu, tapi kami tak dapat menikmati sangat cuti tu. Sama saja cuti ke tak, saya tetap duduk rumah tak pergi kelas.

Jealous sebenarnya dengar cerita ada yang pergi Mesir, satu group lagi pergi Istanbul. Budak lelaki buat road trip ke German. Fuh, bestnya! Saya yang tergedik-gedik nak pergi Paris je pun dah kena fikir 10 kali, apatah lagi nak cross border. Walaupun Paris cuma 2 jam by train dari Besancon, dan saya yakin takkan bersalin dalam train, tapi risiko sangatlah besar untuk bersalin di Paris! Lupakan sajalah niat tu, kita duduk rumah saja tunggu baby keluar, kata suami. Memanglah best kalau lahir di situ, boleh buat rekod family; abah lahir di Cardiff, ibu lahir Los Angeles, baby lahir Paris gitu. Tak apalah baby, Besancon pun best juga.:)

Selepas sebulan hidup berdua, saya dapat perhatikan banyak perubahan corak hidup kami dan juga dalam diri saya, suami, kami berdua. Walaupun ini bukanlah kali pertama kami hidup berdua di bawah satu bumbung, tapi lain sungguh waktu di Malaysia dan di sini. Tentunya, setiap saat membawa kami lebih mengenali dan memahami, walaupun rasa macam dah cukup kenal selama 7 tahun ini. Sebelum kami memulakan hidup bersama sebulan lepas pun, bapak sangat banyak berpesan tips-tips rumahtangga. Memang lain antara hidup berjauhan dan hidup bersama. Orang selalu cakap, kalau duduk jauh-jauh, perasaan rindu sentiasa meluap-luap. Kasih sayang semakin kuat.

Tapi tak bermakna kalau hidup bersama rindu tak meluap-luap kan? Hidup bersama lagilah istimewa, sebab rindu, kasih sayang dan rasa cinta yang meluap-luap tu dapat dikongsi serta-merta. Mungkin orang akan pandang saya masih mentah untuk bercakap tentang ni. Kahwin baru nak masuk 2 tahun. Baru saja hidup bersama, semuanya masih indah. Tapi saya lebih suka untuk berpegang pada keyakinan, tiada yang lebih baik dan lebih indah untuk pasangan suami isteri melainkan hidup bersama dan berdua. Sepertimana saya sangat suka pada kata-kata Rasulullah, tiada yang lebih baik dilihat pada dua orang yang saling mencintai melainkan bernikah. Saya tak ingat sangat tapi begitulah bunyinya. Betulkan kalau saya salah.

Oh ya, saya masih ingat lagi. Seorang pakcik yang berikan kursus nikah exclusive untuk kami berdua pun berpesan, "untuk tahun-tahun pertama perkahwinan, usahakanlah untuk hidup bersama. Usahakanlah."

Nak tulis lagi tapi sambung lepas ni ya. Terasa makin sakit pula contraction ni. Adehh!

5 March 2012

Random : Hari hari terakhir

Assalamualaikum wbt.

Entry terakhir saya waktu kandungan 24 minggu. Sekarang sudah minggu ke-39. Baru cari laptop yang seriously dah berhabuk terselit bawah timbunan buku-buku. Segan-segan nak tekan butang ON. Lagi segan nak masuk blog sendiri yang dah 4 bulan saya tak jenguk.

1. Update terkini : masih menunggu bila si kecil ni nak keluar. Setakat ni memang tak ada apa-apa tanda. Sepanjang pregnancy saya sangat target untuk bersalin awal, kalau boleh, ngam-ngam masuk minggu 37 nak terus bersalin. Sememangnya, sejak minggu 36 saya dah sangat kepenatan, tahap tak mampu nak bawa badan sendiri untuk berjalan lama. Naik tangga pun kena papah dengan suami. Bukan mengada-ngada, betul-betul punya tak larat. Dan minggu itu juga saya dapat surat dari hospital supaya berhenti pergi kelas. Duduk rehat di rumah saja. Minggu yang sama, dapat surat daripada universiti. Saya dapat kebenaran dan pengecualian rasmi dari pihak uni daripada menghadiri kelas, tutorial dan amali makmal. Cuma perlu hadir ke exam final bulan May sebagai penilaian untuk semester ini. Alhamdulillah, kelegaan yang besar. Boleh berehat dengan tenang. Cuma perlu selalu contact classmate untuk up-to-date dengan kelas dan nota.


Minggu 38
Makcik ni dah naik 14 kilo
Syabas!

2. Kalau bersalin awal, dapatlah saya kurangkan tak pergi kelas. Alang-alang dah kena rehat, tambah pula dengan jadual kelas antenatal selama 16 jam jumlahnya, jadual check-up, ujian darah, rendez-vous anesthesiste, hampir setiap hari saya ke hospital. Alangkah baiknya kalau dapat bersalin terus. Then rehat 2-3 minggu untuk pantang, bolehlah saya ke kelas semula. Pelan-pelan, supaya tak banyak tertinggal. Sekarang pun dah berat kepala memikirkan jenuh juga nak kejar nanti. Nak kena study sendiri. Dengan baby baru lahir lagi. Huuu. Tapi malaslah nak berat-beratkan kepala dulu. Saya tetap yakin boleh kejar semula. Lagipun insyaAllah saya akan dikelilingi cukup assistant. Buat masa ini, saya cuma mahukan peace of mind, prepare mental dan fizikal untuk melalui proses bersalin secara natural.

3. Dah masuk hujung-hujung ni, sangat ramai yang concern bertanya bila due date. Kalau ikut kiraan doktor di malaysia, 40 minggu kehamilan, due date saya jatuh weekend ini, 10 Mac. Tapi di Perancis kiraan standard untuk normal pregnancy adalah 41 minggu. Makanya due date saya jatuh 17 Mac, sabtu lagi satu. Saya pun tak tahu nak pegang yang mana. Dan tambah keliru macamana boleh wujud dua kiraan berbeza mengikut negara. Since saya menetap di France, rasanya lebih baik pegang due date France lah kan. Selepas hampir 7 tahun, mungkin badan saya pun dah accustomed ikut cuaca dan keadaan di sini. Hehe, macamlah ada kena-mengena dengan pregnancy.

4. Tak lupa juga, sangat ramai yang bertanyakan nama baby. Yang itu saya terpaksa minta maaf awal-awal dululah ya. Nama penuh anak ini sudah pun ready, insyaAllah confirmed. Tak mahu tukar-tukar lagi. Cuma buat masa ni terpaksa dirahsiakan dulu, permintaan si ayah. Nanti bila dah selamat lahir baru suami nak mahsyurkan nama putera sulungnya. Orang kata, bagi nama anak ni hak si ayah. Betul ke? Takpelah, apa-apa pun, kita bagi can lah ye.

5. Masuk hari ini, genap 30 hari suami tiba di France. Kali ini kedatangannya cukup berbeza. Yang ini pun saya tak ceritakan panjang lebar pada sesiapa. Apatah lagi mahu hebohkan di facebook atau blog. Cukup pada sesiapa yang bertanya, dan adik-adik Besancon yang selalu ambil berat menjaga saya sebelum kedatangan suami. Alhamdulillah, sangat bersyukur dengan cantiknya perancangan Allah. Sudah sebulan melayari kehidupan sebagai suami isteri yang normal, tak ada lagi jarak yang memisahkan, melainkan beberapa jengkal cuma (hehe!). Tak ada lagi masa berseorangan, kecuali setiap hari Jumaat bilamana suami pergi solat. Penantian sangat lama, hampir 7 tahun. Tapi bila tiba masanya, bila Allah nak izinkan, semua jadi lancar. Dari semua sudut dipermudahkan. Macam mimpi. It's just a matter of time. Betul kata orang, kalau kita nak sangat sesuatu benda, sudah ikhtiar berbagai cara, tapi masih belum dapat, maknanya memang belum masanya. Bila dah tiba masanya, bila Allah nak bagi, semuanya sekelip mata!

6. Sejak hidup berdua inilah, saya makin-makin tak ada selera mahu bercerita di facebook atau blog. Kalau dulu semua benda nak canang satu dunia kan. Sekarang ni rasa lebih reserved. Kalau dulu setiap kali ambil gambar berdua mesti nak post dalam facebook. Annoying sungguh! (Hehe, sedar pun!) Sekarang ni semua gambar untuk tatapan 4 mata saja. Main buetooth untuk hantar gambar antara handphone berdua saja. Update status facebook pun statistically sangat kurang berbanding dulu. Sampai mak pun pelik, kenapa makin senyap. Mak pun boring masuk facebook kalau saya tak update apa-apa. Entah, nak kata kejutan budaya tak juga. Rasanya macam ini lebih baik. Memang patut macam ni kan. Buat apa nak cerita satu dunia. Dulu tu mungkin saya dilanda sindrom kurang kasih sayang. Tak cukup perhatian. Yelah kan, duduk jauh-jauh. Alhamdulillah, it's over now. Sekarang semuanya cukup, lengkap dan saling-melengkapi.

7. Saya ada banyak lagi nak kongsikan di sini. Dari pengalaman mengandung secara keseluruhan, kelebihan mengandung di France (sambungan entry lepas), dan macam-macam lagilah. Tengoklah kalau sempat akan diupdate lagi blog ni. Kalau boleh memang nak abadikan cerita pahit manis sepanjang pregnancy yang saya lalui di sini. Nanti bila baby dah lahir mesti dah terlupa. Sekarang pun dah lupa sikit-sikit. Nanti akan sibuk dengan pengalaman bersalin, dan hal-hal post-natal pula. Harap-harap saya sempat dan larat tulis lagi. Ada benda-benda yang saya rasa perlu share dan rugi kalau simpan sorang-sorang. Macam persediaan nak bersalin ni contohnya. Tapi part tu kena tunggu saya selamat bersalin lah, baru boleh tulis testimoni. InsyaAllah, mohon doa semua ya! Mana tahu esok dah masuk labour room. Manalah tahu kan. (dalam hati : ameeeeeenn)

Buat keluarga, saudara-mara dan sahabat yang merindui dan dirindui.
Doakan kami di sini ya.
(Macam salam perantauan pulak! Heh.)
:)