2 November 2011

Bisik-bisik dengan baby

Baby sayang,
Hari ni ibu dah mula kelas semula. Lama ibu cuti hari tu. Sebab doktor suruh ibu rehat dalam rumah, tak boleh pergi kelas seminggu. Orang lain cuti seminggu lebih je. Ibu sampai 3 minggu. Kawan ibu pun jealous dengan ibu. Tapi banyak yang berlaku masa ibu cuti 3 minggu ni. Yang paling ibu takkan lupa sampai bila-bila, waktu itulah ibu dapat rasa buat kali pertama baby tendang ibu. Detik yang sekian lama ibu nantikan. Maybe selama ni ibu banyak sangat bergerak, aktif lupa diri macam tak bawak baby. Bila dah rehat di rumah, baru ibu dapat menikmati baby dalam perut ibu. Dan dalam waktu cuti itulah, baby mula membesar dengan pesat sampai perut ibu dah obvious pun sekarang. Sukanya ibu.


Ibu pakai baju sejuk baru beli, untuk orang-orang mengandung macam ibu.
Kat sini semua barang untuk ibu mengandung mahal-mahal tau.
Jaket ni je dah 70 euro. Tapi inilah yang paling murah.
Jealous ibu tengok kawan-kawan ibu dapat beli baju sejuk cantik-cantik, 20 euro je.
Tapi takpe, ibu pejam mata ajelah.
Eh, yang dekat belakang tu bukan bilik ibu tau.
Bilik ibu cantik sikit. Ngeh ngeh.

Baby sayang,
Dua minggu lepas baby macam malu-malu lagi nak gerak. Kalau nak rasa baby gerak, ibu kena letak tangan dekat perut, tutup semua bunyi bising, diam-diam, tunggu lama-lama, baru dapat rasa. Itupun sikit-sikit je. Tapi sekarang, ibu dah boleh rasa semua pergerakan baby. Ibu dah boleh bezakan pun bila baby tengah pusing, atau baby tendang, atau baby tengah hiccup. Hee, kesian baby. Selalu sangat sedu malam-malam bila ibu nak tidur. Banyak tertelan air ketuban ye sayang? Takpe, ibu dah baca banyak-banyak, itu normal sayang. Tapi semalam risau betul ibu bila baby tak gerak-gerak. Puas ibu tepuk-tepuk perut, ibu pasang lagu baby, pun baby diam je. Ibu rasa nak menangis sangat-sangat dah waktu tu. Dalam hati tak henti-henti ibu berzikir merayu pada Allah, selamatkan baby ibu. Tak lama lepas tu, ibu rasa baby gerak macam tengah pusing badan. Menitis airmata ibu. Syukur ya Allah. Baby ibu tidur nyenyak rupanya tadi. Susah jugak ye nak kejut baby bangun. Ikut siapa lah ni kan. Hehe, tanya lagi.


Baby sayang,
Sekarang baby semakin berat. Kalau ikut congak dan teori dalam buku, baby sepatutnya dah lebih 300g sekarang. Lagi berat daripada seketul mentega yang ibu selalu beli nak buat kek tu. Hehe, ibu pun taktahu kenapa. Sejak baby bernyawa dalam rahim ibu, ibu sangat suka buat kek. Tapi nak masak ibu malas. Auntie Angosh lah yang setiap hari masakkan untuk ibu. Tadi auntie Angosh masuk bilik ibu, dia cakap dah nampak baby bump! Haa. Esok auntie Angosh exam. Kita doakan auntie dapat jawab baik-baik ya. Allah mesti tolong auntie punyalah. Sebab auntie banyak tolong ibu.


Baby sayang,
Tadi ibu baca Qur'an, surah Luqman. Ibu jumpa ayat ni, ibu suka sangat-sangat.

"Dan kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah lemah..." (31:14)

Sekarang ibu dah mula rasa sakit-sakit. Lenguh-lenguh perut dan pinggang. Kalau ibu duduk bersila pun dah sakit. Sebab tu ibu suka sangat bila terjumpa ayat ni. Rupanya Tuhan dah cakap awal-awal lagi, memang keadaan fizikal ibu akan semakin lemah. Semakin menginjak masa, semakin baby membesar dalam rahim ibu, semakin melemah daya ibu. Tapi ibu janji, ibu akan pastikan jiwa ibu makin kuat. Ketahanan dalaman ibu mesti makin hebat. Makin kuat bergantung pada Tuhan. Sebab hanya itu satu-satunya mata air kekuatan ibu untuk bertahan.


Baby sayang,
Sebab ibu makin lemah, jadi ibu dah tak larat nak berdiri lama-lama. Tapi masalahnya ibu tetap suka pergi shopping. Setiap hari mesti nak beli something. Dapat singgah supermarket belakang rumah beli bawang pun boleh buat ibu senyum dan happy. Taktahulah apa kena dengan ibu sekarang. Haritu ibu nak beli bantal, sebab ibu susah sangat nak tidur sekarang. Ibu kena ada 4 bantal kalau nak tidur lena. Satu alas kepala, satu peluk dekat kaki, satu peluk dekat tangan, satu lagi support belakang badan ibu. Macamanalah bila dengan abah nanti kan. Mesti tak muat katil abah nak tidur.


Tengah-tengah nak pilih bantal, ibu lenguh sangat. Nak cari tempat duduk, tapi mana ada kerusi untuk rehat-rehat dalam tu. Sofa untuk dijual ada lah. Kalau ibu duduk nanti mesti kena marah. So ibu duduk je atas lantai dekat tengah-tengah supermarket tu. Dengan beg sekolah ibu yang besar gabak tu, sambil bersila urut-urut pinggang. Sebiji macam makcik jual sayur dekat pasar. Mujur ibu tak pakai kain batik. Ramai orang tengok ibu. Tapi ibu peduli apa. Ibu yang sakit, bukan diorang. Kalau ada orang boleh tolong ibu tak apalah kan. Ini tolong tengok je. Mesti semua orang pelik kenapa ibu macam orang tak betul tiba-tiba duduk bersila tengah-tengah supermarket. Sebab orang tak nampak perut ibu, ibu pakai jaket tebal. Orang ramai taktahu ibu bawak baby. Tapi tak kisahlah kan. Yang penting ibu bahagia bawak baby pergi mana-mana.


Ibu ambil gambar ni nak tunjuk kat abah.
Kesian terseksa batin abah tengok ibu macamni.
Tapi bukan niat ibu.
Sorry ye abah.


Bantal baru ibu. Abah belanja.

Baby sayang,
Walaupun abah jauh, tapi abah selalu rindukan baby tau. Setiap hari mesti abah tanya pasal baby. Abah teringin sangat nak cakap-cakap dengan baby dekat perut ibu. Abah sangat risau pasal kita berdua. Tengah-tengah tidur abah boleh mengagau terjaga terus telefon ibu, setiap kali ibu lupa BBM abah yang ibu dah selamat balik rumah. Tadi balik sekolah, ibu terjatuh dalam bus. Ibu baru berdiri siap-siap nak turun, tapi driver tu brek kuat sangat. Terus ibu tercampak dari belah kiri bas piuuuuu terlanding belah kanan bas. Mujur sangat-sangat ibu sempat tahan tangan dekat seat bus. Ibu jatuh ke depan, dan perut ibu selamat. Ibu bagitahu abah. Abah sedih, marah, geram sangat bila dapat tahu. Sampai abah tendang pintu dekat rumah. Kesian abah. Abah rasa helpless. Maybe lepas ni ibu kena sorok-sorok cerita dari abah. Selagi tak jadi apa-apa, kita jangan bagitahu abah okey? Nanti abah risau.


Ibu selalu cakap kat abah. Ibu yakin, Allah hantar malaikat special jaga ibu dan baby kat sini. Sebab abah kan dah serahkan kita untuk Allah jaga. Lagipun ibu tengah mengandung, Allah bagi perhatian special kat ibu. Sebab tu ibu rasa banyak kali miracle berlaku. Yang terjatuh dalam bas pun macam ada malaikat penjaga yang tahan ibu dari terjatuh teruk. Bulan lepas lagilah. Tengah ibu jalan-jalan balik dari supermarket belakang rumah, ada motor berhenti sebelah ibu. Pembonceng motor tu nak turun, tapi dia libas kaki dia kuat sangat. Punyalah besar libasan dia tu, sampai dia tersepak kaki ibu. Kena dekat lutut. Adoii. Sakit tau. Ibu terjatuh terpeleot sebelah kaki. Mujur ibu tengah bawak troli, dapatlah ibu berpaut dekat troli. Kalau tak mesti dah terduduk terhentak dah dekat situ. Orang pelibas tu tolong ibu, dia minta maaf sangat-sangat. Tapi bila abah tahu, abah marah sangat dekat orang tu. Abah cakap, "Kalau abang ada dekat situ, abang libas-libas kaki dia sampai patah." Haha. Emo lah abah ni.


Inilah abah baby. Handsome kan?
Tengokla siapa yang pilih. Hahaha.
Kalau baby ikut muka abah mesti comel sangat.
Kalau ikut muka ibu mesti lagi comel sangat-sangat.
Hahahaha. Tak kelakar la ibu.

Baby sayang,
Sejak Allah letak baby dalam perut ibu, banyak sangat rezeki ibu dapat. Dalam bentuk duit, hadiah, mudah urusan, bantuan, senyuman, ingatan, doa, dan kasih sayang orang-orang sekeliling. Minggu ni je bertimpa-timpa rezeki Allah turunkan dari langit. Semalam ada 2 orang kawan ibu datang melawat ibu, auntie Pipah dengan auntie Matun. Diorang bawak churros, sejenis donut favourite ibu. Lepas tu auntie Pipah kasi ibu coklat dengan nota ingatan. Ibu dah tampal dekat meja study pun.


Nota kasih sayang yang terkena minyak churros.
Makin kuatlah aura kasih sayangnye.


Hari ni pun banyak sangat rezeki sampai. Auntie Ain dengan auntie Shitek ajak ibu dinner sama-sama, makan nasi dengan ayam masak kurma. Alhamdulillah, lega ibu tak payah makan kebab lagi malam ni. Dapat makan nasi dengan lauk sedap. Lepas tu auntie Shitek kasi dark chocolate favourite ibu, dia beli dekat Swiss masa cuti hari tu. Melompat-lompat ibu dalam hati. Nak melompat betul-betul tak boleh. Bila balik rumah, dapat lagi coklat Swiss dari Auntie Ana, ex-housemate ibu. Siap dengan 6 botol air mineral favourite ibu dan sebiji buah delima untuk ibu makan buat tambah darah. Dah setahun ibu tinggal serumah dengan auntie Ana. Dia tahu sangat yang ibu takkan minum air kosong selain air mineral. Air mineral pun pilih yang sedap dan mahal je. Kalau air masak mesti ibu takkan minum banyak. Segelas pun berminggu nak habis.


Terima kasih auntie Ana.
Sweetlah.


Balang coklat ibu atas meja study.
Sukanya tengok dah nak penuh dah.
Auntie-auntie lain kalau nak penuhkan balang ni sangatlah dipersilakan.
Tengok balang ni je dah boleh buat ibu happy.
Belum makan lagi.
Mesti senyum-senyum sampai pejam-pejam mata sepet ibu.


Baby sayang,
Esok ibu ada rendez-vous dekat hospital dengan midwife ibu, untuk pregnancy check-up bulan kelima. Minta-mintalah midwife tak gatal tangan nak buat ujian ginekologi dekat ibu lagi. Ibu risau je kalau ibu tertendang orang esok. Huhu, ibu fobia tau. Esok auntie Ika dengan auntie Malin nak ikut sekali. Diorang nak tengok dan at the same time nak ambil pengalaman. Yang lagi best, diorang nak rakam masa ibu kena check-up tu. Nanti bolehla ibu send video dekat abah, dekat maktok, tokwan, atuk nenek semua. Lagi 13 hari pulak, turn ibu untuk scan. Lagilah ibu tak sabar. Ibu nak mintak doktor buat 3D/4D scan, nak tengok muka baby. Abah mesti lagi nak tengok. Nanti baby jangan tutup muka tau. Dekat 'part tu' pun jangan tutup tau. Tangan letak dekat perut je tau macam orang tengah semayang. Ibu nak tengok baby ibu ni lelaki ke perempuan. Tapi tak kisah mana-mana. Lelaki atau perempuan dua-dua pun syukur alhamdulillah. Yang penting baby sihat dan sempurna sampai masanya baby keluar ke dunia. Ameen.


Baby sayang,
Jum tidur baby. Dah nak dekat pukul 11 malam pun. Ibu penat. Baby pun mesti penat kan teman ibu pergi merata-rata hari ni. Kejap lagi mesti telefon bunyi, abah bangun tidur. Nak sembang-sembang dengan abah lagi, nak quite moment sambil tendang-tendang ibu lagi. Okey sayang, say goodbye to everybody. Ramai yang sayang baby ni. Esok lusa kita sembang-sembang lagi k. Assalamualaikum semua.. Mmuah!


*Letak gambar anak sedara dulu lah ye.*
Kakak inash, ibu cakap ibu rindu kakak sangat.
Nanti adik keluar kita main sama-sama sambil pegang tangan ye.
Kakak tunggu adik ye.


#1 : Terima kasih pada semua yang drop kata-kata penguat di entri lepas. Saya sedang cuba balas sikit-sikit ya.

11 comments:

  1. Hi K. Nini!!

    Hehehe, seronok betul baca blog k. Nini neh, setiap kali baca mesti meremang bulu roma! >.< Hehe!

    Tak sabar nak pegang baby lagi!! ^^

    Take care!! *hugs and kisses*

    ReplyDelete
  2. untie angosh??anis??
    eh. eh. macam kenal!rumate niniyg pemalu tahap gaban tu ke?betul ke tak orang yg akak maksudkan.kalau betul kem salam kat untie angosh tu yer?hikhik..

    hee akak baru baca blog nini & entrie2 anis secara pukal.ohh sebab tula anis post status tention kat fb?banyak2 sabar yer nini..senyum2..nt baby pon kuat senyum..ayra pon dl ms dlm peyut kuat sgt sedu..sampai skg ni pon pantang gelak lebih skettt jek,mesti kuat sedu..hehe..

    ReplyDelete
  3. Selamat menikmati detik-detik terindah sebagai seorang wanita...

    ^____________^

    Semoga perjalanan Nini disana dipermudahkan walaupun suami jauh dimata...

    ReplyDelete
  4. ohhh rupanya nini serumah dgn anis ek.. kemsalam kat dia ek.. mak mertua kemsalam.. hihih

    ReplyDelete
  5. k nini, air mineral favourite sama!:) t care.*hugs*

    ReplyDelete
  6. salam nini...
    rase cam sebak2 nak nanges kite bace entry ni! sangat sweet!! semoge Allah mudah urusan nini!! jage diri dan baby baik2 k :)

    fathen

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah,walau baru kali kedua baca entri nini,tapi akak rasa lega bila 'tengok' nini ok..InsyaAllah nini,Allah sentiasa bersamumu&baby,melindungi dan merahmati kamu berdua..

    ReplyDelete
  8. makngahhhh....my faveret aunty..inas pon indu giler kt makngah.....stp kali jumpe pakngah,asyik tcari2 mn makngah..hari ni makngah scan kan?...jgn lupe bgth cepupu inas tu girl ke boy yea...mmuah mmuah mmuahh

    ReplyDelete
  9. owh...sunyi nye bile tyme preggy bile x de hubby kt sisi kn...tp x pe..bile tyme preggy nie memang ramai org yg sayang kt kite tau...jg diri okey..jgn sedih2...ti da deliver rindu tyme preggy....jage diri...

    ReplyDelete
  10. sejuk hati reading this entry compared to d last one. it's great knowing that life is treating you well these days. as they say, after every cloud there's a silver lining... =)

    take very²² good care of yourself from now on alright ? remember, a healthy baby comes from a healthy mommy.

    P/S : cane kenal "saya dan eyeliner" ? schoolmate akak kt SCIPP.

    ReplyDelete
  11. salam nini.

    jumpa blog ni while surfing for something. nice entry. doakan keselamatan u and baby :D

    ReplyDelete