4 January 2011

Aku cinta, aku rindu

Okey, sempena minggu exam ini, saya mahu update blog laju-laju saja tiap hari. Sementara jam belum berbunyi menandakan pukul 9 malam. Selepas waktu itu, tiada siapa dibenarkan mengganggu okeh.

Kecuali abgmas, mak, bapak, mama, baba. Of course.

Terima kasih cinta.

Semalam hari yang sangat sangat happy. Mana tidaknya, tengok sajalah gambar di atas ni. Kiriman cinta daripada suami, melalui seorang adik di sini, Aqma(separuh nama sebenar) yang pulang ke Malaysia baru-baru ini. Gigih abangmas ke Banting semata-mata nak pass barang ini pada Aqma.

Oh, terima kasih banyak-banyak ye Aqma. Sungguh akak benar-benar terharu dengan kesanggupanmu menyumbat barang-barang akak yang agak berat dalam bagasimu. Bukan ringan. Coklat saja dah 6 keping. Saiz paling besar pula tu.

Oh, terima kasih untuk suami dah ucap awal-awal lagi semalam. So tak payah tulis lagi di sini. Lagipun tak best nak buat ucapan untuk suami di sini. Kena cover kata-kata. Tak best tak best.

Sampai habis coklat Blackforest di 7eleven yang ada di atas rak. Terpaksa minta brother di kaunter tu ambil lagi top-up dalam stor. Sampai brother tu pun pelik kenapa Abangmas beli banyak sangat.

"Aiie bang, banyaknya beli."

"Hehe, isteri mengidam. Dia duk oversea, dah lama tak makan coklat favourite dia ni."


Saya minta 3-4 keping saja, tapi dapat 6 keping. Dah agak dah, abgmas memang tak pandai bagi sikit-sikit. Dan rupanya ada simbolik juga kenapa 6 keping tu.

"6 keping tu untuk lagi 6 minggu adik nak jumpa abang k. Seminggu makan satu bar je tau."

- "Ehhh, yela abang! Lagi 6 minggu nak jumpa abang!! Tapi sedihla adik nanti, makin minggu makin sikit tinggal Blackforest ni."

"Tak payahla sedih pasal Blackforest. Nanti abang datang abang bawak lagi 10 bar, cukup?"

Hurm, cukup ke tak cukup eh?
Takpa, ada masa lagi untuk buat bajet dengan teliti sampai hujung tahun ni. Heheh.

*****************************************

Tadi turun bas, ternampak dua junior sebandar dalam bas di belakang saya. Bukan main diorang tersenyum dan melambai. Saya juga bukan main lagi membalas lambaian sambil tergelak-gelak riang. Tak perasan diri menjadi perhatian sebentar di bus-stop itu.

Hehe. Macam dah tak berjumpa sebulan. Padahal baru seminggu lepas kita makan sama-samakan? Nak jumpa setiap hari pun boleh. Bukan jauh mana, naik bus 10minit saja.

Tapi lambaian bersungguh-sungguh itulah yang membuatkan hari saya hari ini. Membuatkan hari saya? Macam tak kena je. Baik guna english, make my day. Haa.

Walaupun tadi dah pukul 7 malam, baru balik kelas selepas exam amali yang macam, erm, no comment.

In case kalau mereka terbaca, terima kasih ya adik-adikku. Terasa sungguh ikhlas senyuman lebar dan lambaian ceriamu. Akak terus jadi bersemangat malam ni.

Kadang-kadang kita selalu meremehkan kebaikan-kebaikan kecil. Walaupun hakikatnya bukan kecil, cuma nampak tidaklah sebesar mana. Memaniskan muka dengan senyuman ikhlas, tegur dan tanya khabar tanpa buat-buat, meluahkan rasa rinduuuunya pada kawan-kawan, selalu saja kita terlepas pandang kan. Sedangkan kita mungkin terlupa, yang 'kecil-kecil' itulah sebenarnya yang meninggalkan kesan indah di hati si penerima. Dan mungkin takkan terlupa sampai bila-bila.

Seperti seorang adik ini, yang saya terserempak beberapa hari lepas ketika shopping barang-barang dapur di kedai Pnomh Penh, beberapa kangkang kera dari rumah saya.

"Eh kak nini! Kak nini, orang rindu sangat kat kak nini tak tahu kenapa. Rasa lama sangat tak jumpa."

Huiii. Berbekas okey, berbekas. Kuat pula tu mencucuk-mencucuk masuk dalam hati.
Ikhlas atau tidak itu bukan urusan saya kan. Saya pun tak mahu ambil tahu.
Tapi kalau ucapan yang nampak biasa itu sangat meresap dalam hati sampai bisa buatkan saya tersenyum sampai sekarang, saya yakin, pasti ia lahir dari hati yang ikhlas juga. InsyaAllah.

p/s : Akak pun dah rindu awaklah, Nena. :p

Hurm, patutlah Rasulullah ada pesan, kalau rasa sayang pada mana-mana sahabat, pergi nyatakan pada dia. Jangan simpan-simpan. Rindu, cinta, sayang, bukan perasaan untuk disimpan-simpan ya, boleh terseksa hati. Tapi luahkanlah, sampaikanlah. Hebat kesannya, kita tak mungkin terbayangkan.

Oh dah pukul 9 malam!

Tadi dinner ini di kedai kebab belakang rumah. Akibat rindu pada kambing yang tiba-tiba menjengah di tengah-tengah exam tadi.
Tapi tak bestnya makan kambing tanpa Abangmas.
Tak ada orang nak potong kambing jadi kecil-kecil macam abangmas selalu buat.
Liat daging dia tadi abang, sakit tangan nini..

Okey, dia buat dah, dia buat dah.
Jangan layan.

3 comments:

  1. amboi amboi, kambing selambak, nasik segunong. oghang kat sini jaga kolestrol adoii..

    ReplyDelete
  2. ahh, gmabar mknn buat sy terliur.. first nampak cadbury, mmg choc fav ana, pastu nasi ayam? aduss.. >.<

    btw, komen akak yg kat blog ana tu ana sembunyikan sbb ada ckp pasal kahwin.hehe.. ana xnak pembaca random tgk ana ni minat bab perkahwinan.. hehe.. xlehbla kan? ><

    ReplyDelete