31 December 2010

Janji yang tak ditepati. My bad.

Mula-mula cuti, cakap nak update sekerap mungkin. Tapi bila cuti dah berbaki 2 hari, baru teringat, rupa-rupanya cakap kosong saja yea Nini.

Eh, sekurang-kurangnya ada 2 entry di blog dapur saya, kira okeylah kan? Walaupun sebenarnya, ada banyak lagi update-update masakan yang mahu ditulis di situ. Tapi lately, sangat kurang peaceful time untuk saya seorang-seorang. Agak banyak perkara yang tergendala. Hurm.

Saya letak gambar-gambarnya di sini dululah ya. Nanti bila dah siap tulis resepi, baru akan dipost di KISS. Itupun rasanya macam kurang perlu saja resepinya.

Nasi lemak untuk tetamu 8 orang



Ayam goreng berempah - first trip gorengan


Kari ayam tanpa santan - saya tak suka santan.
Untuk menjamu 11 orang. Tapi periuk tak cukup besar.


Bihun goreng ayam sedulang.
Comot macam ape. Ish3.

Hari tu kan saya dah warning awal-awal yang saya tak pandai masak sikit-sikit?
Inilah buktinya. Kalau tak percaya lagi tak tahulah.

Eh, perlu ke tulis resepi untuk masakan-masakan di atas ni?
Macam kelakar je. Sangat simple rasanya.

Tapi of course, masing-masing bila memasak, akan ada tips-tips rahsia yang digunapakai. Rasanya tips-tips ini yang sepatutnya dikongsi.

Contohnya, bihun goreng. Saya mula masak bihun goreng sejak awal-awal datang France, umur 19 tahun. Tapi waktu tu jarang sungguh nak menjadi. Taktahulah kenapa.

Tapi sekarang, selepas practise banyak kali dan discover sendiri, akhirnya memang ada caranya untuk dapatkan rasa bihun goreng sesedap masakan emak. Tak susah pun. Hehe

Tengoklah, kalau ada yang minta resepi, saya kongsikan di KISS. Kalau tiada, tak perlulah ya.
Nak tulis resepi itu pun perlu masa juga. Satu sebab dalam english, satu lagi, sebab saya memang tulis sendiri. Tak main copypaste ni. Hehe.

***************************************************

Sejak akhir-akhir ni, makin kerap berlaku coincidence hati antara saya dan suami.

Sedang saya tiba-tiba terfikir tentang dia, waktu itulah telefon berbunyi di sebelah, panggilan dari dia.

Bila tiba-tiba saya rindu dan tergerak untuk belek gambar dia dalam handphone, waktu itulah masuk message BBM di handphone, dengan panggilan-panggilan romantis, as usual. Hehe.

Dan siang tadi, saya ke ruang tamu untuk ambil telefon yang sedang dicaj. Niat saya memang untuk telefon suami. Beberapa inci saja lagi tangan hampir mencapai telefon, waktu itulah telefon berbunyi. Terkejut saya, sudahlah volumenya saya letak maksima, hampir-hampir nak terlompat. Dan seperti yang dijangka, nama 'abgmas' tertera di skrin.

Dan saya ceritakan padanya semua coincidence-coincidence yang asyik berlaku itu.
Dengan tenang suami menjawab ;

"Sebab kita dah terikat kuat di langit sayang."

*Senyum*

Aisshh Abgmas ni. Selalu saja jawapan-jawapan dia buat saya terkejut dan tak terjangka.

Dan yang penting, luahan hati dan kata-katanya tak pernah cliché seperti ayat-ayat yang biasa didengar. Ini memang saya suka.

Memang, dia lebih pandai berbahasa dari saya. Dia lebih indah membungakan kata-kata dari saya. Cumanya dia kekurangan masa saja.

Another passion shared.
Alhamdulillah.

p/s : Terima kasih untuk Mak Bapak atas kiriman dari Malaysia. Nini dah selamat terima. Terima kasih juga adinda Fatin yang sudi memenuhkan beg sepanjang flight dengan barang-barang akak yang tak kurang banyaknya. May Allah bless you Fatin! Bolehlah buat banana chocolate cake pulak lepas ni. Dah cukup semua bahan! :)

26 December 2010

Kolestrol

Bacaan Bismillah mengiringi jari jemari ke keyboard jenama 'Clicker'.

1. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam yang mengurniakan kudrat untuk saya kembali menulis di sini. Kekok, rasa formal. Sejak balik dari Perancis, saya biarkan isteri saja yang 'conquer' blog kami. Hmm..silap ayat ni. Bukan saya yang biarkan, cuma saya yang agak sempit. Masa yang sempit. Pendek kata, setiap hari hatta hujung minggu sekali pun boleh diistilahkan 'keluar gelap balik gelap'. Semua demi berkhidmat untuk negara tercinta, Malaysia. Dengan niat yang betul, insyaAllah setiap pekerjaan mendapat pahala.

2. Lama-kelamaan, rasa cemburu tengok kerakusan isteri saya menulis. Bukan setakat menulis, tapi siap buka blog masakan yang baru! Kalau dalam perlumbaan 400 meter, saya ditinggalkan jauh oleh si Nini. Bukan saya pancit, tapi ada orang mintak autograf di selekoh 100 meter pertama (macam Usain Bolt tengah lari pecut ada orang mintak sign, kena berhentilah nanti dikata sombong), Nini terus memecut di selekoh 100 meter yang kedua. Sekarang baru saya nak sambung pecutan, jadi Nini jaga-jagalah, abang kejar kat belakang. (Ape bende mengarut nih)


3. Untuk sambungan pecutan ni, memang berhajat untuk mengarut saja. Tapi dalam karutan, diharap ada juga manfaat untuk pembaca. Minggu yang lepas terdapat dua perkhabaran yang sedih untuk saya dan keluarga. Untuk memenuhi tuntutan tugas, saya telah menjalani pemeriksaan perubatan menyeluruh di Hospital Angkatan Tentera. Menyangkakan keputusannya baik, maka saya menjadi diri saya yang normal iaitu sukakan makan. Saya rasa isteri saya sangat mudah untuk menggembirakan perut saya sebab tidak ada apa yang saya tidak makan. Tetapi itu ada mudaratnya.

"Awak umur berapa??!" Doktor bertanya kepada saya, sebaik pintu biliknya dikuak. Garang nadanya.

"Er..er..rahsia. Doktor, Assalamualaikum!Boleh saya duduk dulu?" Sempat lagi saya melawak. Tapi kepala dah ligat memikirkan mesti ada yang tak kena dengan keputusan ujian darah.

"Awak suka sangat makan apa?" Doktor tambah lagi kepedihan di hati.

"Ye, hobi saya makan, Doktor" jawab saya ringkas.

Tak perlulah saya ceritakan keseluruhan dialog saya dan Puan Doktor atas nama kerahsiaan maklumat pesakit. Mesejnya jelas seperti berikut;

a) Penyakit berpunca daripada makanan, ataupun input ke dalam badan.

b) Bersedialah menerima berita buruk dengan hati yang terbuka, jika anda seorang yang banyak input dan kurang output.


4. Paras kolestrol saya jauh melebihi paras normal. Tambahan pula dengan usia saya yang boleh dianggap muda. (auwww..) Tompokan lemak di dalam pembuluh darah inilah yang merupakan penyebab dan pembunuh no. 1 rakyat Malaysia, Heart Attack. Sedih, tapi kehidupan mesti diteruskan. Terima kasih kepada isteri tercinta yang sentiasa memberikan kata-kata semangat dan dorongan untuk mengurangkan kadar kolestrol pada tahap yang normal dalam masa 1 bulan dari sekarang. (Minta tolong buatkan ruangan makanan sihat kat blog Keep it Simple ye!) Strateginya bukanlah semudah itu, saya akan menggantikan sarapan pagi dan makan malam kepada makanan yang berasaskan fiber dan kaya dengan omega, seperti ikan, oat, roti wholemeal, minyak zaitun, dan bijirin gandum.

5. Ye, makanan yang tidak murah. Tapi inilah prinsip input manusia oleh masyarakat di barat untuk makanan otak. Mereka mendahulukan sumber makanan yang sihat sebagai staple food mereka, dan mengkesampingkan makanan yang berlemak, berminyak, bersantan, dan sebagainya. Jadi, selamat tinggal Nasi Lemak Os, Nasi Briyani Ismail, Maggi Goreng Mubeen, Kari Kambing Mahboob, Nasi Kandar Pelita! Saya akan kembali dalam masa satu bulan. :D (Big Smile)

6. Dalam pada itu, satu lagi khabar yang sedih ialah bapa mertua kakak saya, iaitu Tuan Haji Tasrip telah kembali ke rahmatullah pada hari Jumaat, 24 Disember 2010 jam 2.00 pagi di Hospital Temerloh. Allayarham telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Felda Purun pada hari Sabtu selepas solat zohor. Saya pohon agar kita sama-sama mendoakan kesejahteraan beliau di alam akhirat yang mana kita semua pasti dan mesti akan menyusul. Itu janji Allah.

Al-Fatihah.

-Did-
Bentong, 10.15am

17 December 2010

Ilham dari hati yang keliru.

Mulai saat ini mungkin Destiny akan di'update' lebih kerap. Dengan sangat kerap mungkin?

Esok sudah mula cuti! Uwayy!
Walaupun hati melompat-lompat keseronokan sepulangnya dari kelas tadi, tapi agak terbeban juga memikirkan exam-exam berderet menanti lagi 2 minggu, sebaik buka sekolah.

Cuti ala kadar saja. Cuti daripada pergi sekolah. Hakikatnya kepala dan badan tetap tak boleh bercuti sangat. Tapi sikit-sikit, boleh kot ye? Kasi can.

Dan semestinya, selain revision, homework, dan lab report yang setia menanti di atas meja, dalam kepala saya ini sudah berlapis-lapis wishlist resepi untuk dilangsaikan di dapur.

Macam-macam. Sampai terlopong sekejap sewaktu membayar bil di pasaraya semalam. 40euro, hanya untuk bahan-bahan memasak. Itu belum masuk kisah barang-barang kehendak dan keperluan yang lain ; syampoo, jus oren, plastik sampah, biskut, coklat, etc.

Alhamdulillah, pagi ini, selesai satu resepi. Untuk hari pertama, walaupun belum betul-betul cuti. Gelojoh punya hati. Ish.

Nasi tomato


Ayam rempah bermadu

Tapi saya ada satu handicap dalam memasak.
Saya sangatlah tak pandai masak sikit-sikit. Serious.

Kalau nasi goreng, mesti sekurang-kurangnya sekuali besar saya masakkan. Apa-apa lauk ayam, sekurang²nya separuh ekor saya kerjakan. Masak maggi pun sekurang-kurangnya 3 peket terkorban. Walaupun dalam rumah ini hanya ada 2 orang yang mahu makan.

Taktahu lah kenapa ye. Mungkin sebab dah terbiasa adik-beradik ramai.

Eheh, macamlah di rumah dahulu saya suka memasak untuk keluarga. Jauh sekali! Bila difikir-fikir semula, macam tak percaya. Walaupun usia dah cecah 21 tahun waktu itu, dah bertunang, tapi mahu hidupkan api pun saya terpaksa panggil mak untuk tolong. Mahu pecahkan telur pun minta tolong mak. Kalau saya yang pecahkan nanti mesti bersepai dengan kulit-kulit telur saya goreng sekali. Uwek.

Tapi ada kena-mengena juga adik beradik ramai dengan handicap saya ini. Sebab saya tak biasa tengok lauk-lauk yang dimasak sedikit. Setakat 3-4 ketul ayam sekali masak, ish ruginya ruginya! Buang masa, penat-penat memasak, dapat sikit saja.

Disebabkan handicap ini, maka terpaksalah saya memanggil jiran tetangga sekeliling di sini untuk menjamu selera. Tambah pula, housemate saya ini tak banyak makannya. Dia makan ciputt saja. Saya mungkin 3 kali ganda lebih daripada dia. Mujurlah ada adik-adik satu malaysia yang selalu saja sudi menghulurkan perut untuk masakan-masakan amatur tahap sekolah rendah saya ni. Bak kata mereka, biarpun ribut salji di luar, demi Kak Nini, tetap kami datang!

Cayalah korang!

Jadi, tolonglah jangan salah faham. Kalau-kalau saya selalu menjemput tetamu makan apa yang saya masak, bukanlah untuk menagih kata-kata manis dan pujian, "sedapnya kak nini masak..." Nehi nehi nehi! Saya malah lebih prefer orang makan diam-diam daripada banyak puji-puji. Bahaya. Kalau saya terpesong niat ada orang mahu tanggung dosa saya?

Percayalah. Kalaulah membazir itu amalan mulia dan menjanjikan syurga, nescaya saya akan masak masak masak, makan dan tak habis terus buang saja! Lepas tu masak lagi resepi seterusnya. Dan buang lagi.

PELIK

Sebenarnya, saya pun tak tahu dari mana lahirnya minat yang mendalam ni. Yang pasti, baru dalam sebulan ini.

Nak kata selepas berkahwin, kurang tepat juga. Sebab selepas kahwin saya masih lagi liat-liat memasak. Kepala ligat berputar mencari seribu satu alasan. Bahan tak cukup, tak biasa dapur orang, takut tak kena selera dan macam-macam lagilah!

Uhh, tension pula memikirkan saya yang banyak benar berdalih waktu itu.
Cakap sajalah, saya malas.
Full stop. Tak perlu explanation.

Dan sebenarnya, sejak bertahun-tahun dulu, semenjak keberadaan saya di bumi asing ini, saya sering menjadi pembaca-setia-tetapi-senyap bermacam-macam blog masakan di internet. Kalau tak percaya, boleh tengok bookmark saya.

Cuma sebelum ini, saya tak minat memasak.
Tapi saya sangatlah minat memakan. Dulu kini dan selamanya, kan abang? Hee. You know me.

Tapi terdetik juga, sampai bila hanya tahu makan. Suka itu suka ini, tapi tak pandai buat sendiri.
Dan kehidupan di oversea ini memang melatih saya sikit demi sedikit untuk belajar memasak. Kalau tak, memang merana diri sendiri menahan kempunan dan rindu masakan emak. Sampai boleh menangis kadang-kadang, hanya kerana mengidam laksa atau nasi lemak!

Dan setiap gambar-gambar masakan yang terpapar baik di blog, facebook, atau mana-mana saja laman yang boleh dicapai, tak pernah gagal menjadi sumber inspirasi dan motivasi saya. "Satu hari nanti, aku mesti boleh buat jugak.", getus hati saya setiap kali meleleh air liur melihat gambar-gambar yang masyaAllah sungguh tempting.

Tapi hari ini, entah di mana turning pointnya, saya yang kepelikan dengan diri sendiri.

Setiap hari tangan rasa gatal-gatal kalau tak memasak.
Kalau ke kedai, pasti saya berlama-lama di bahagian rempah ratus. Ambil sepeket, letak di hidung, bau dan cium, ooo, ini jintan putih, ooo ini ketumbar, haaa inilah biji pelaga..., bisik saya seorang diri

Sambil menunggu bas, sempat browse berpuluh-puluh resepi di internet handphone. Google, dan add bookmark.
Sampai satu hari tu, elok saja bas berlalu depan saya yang sedang ralit membaca resepi. Terpaksalah tunggu 20 minit seterusnya. Ambik kau.

Memang pelik sangat-sangat. Tak pernah terjadi di mana-mana zaman dalam hidup saya.

Atau, adakah ini tanda-tanda saya nak mati?

Masayarakat kita kan selalu saja bila ada kematian, terus disoal tanda-tanda pelik sebelum si mati meninggal. Walaupun hakikatnya tak pernah termaktub di mana-mana kitab atau hadis mengiyakan hakikat itu. Entahlah.

Ni ni saya tengah menunjukkan tanda-tanda pelik yang ketara amat sangat ni. Tolong ingat ya semua. Mana tahu kalau-kalau ada orang tanya kamu lepas ni, apa perubahan arwah Marini sebelum dia meninggal?

Allahuakbar. Tiba-tiba meremang bulu roma. Takut.

MATI

Perbualan bersama suami 3 minggu lepas, sedang dia memandu ke tempat kerja dan saya bersiap-sedia di pembaringan mahu terlena. Rutin biasa hari-hari.

"Abang, macamana kalau Nini takde..?"

-"Nini takde ape?"

"Macamana kalau Nini takde..?"

-"Takde ape Nini?"

"Macamana kalau satu hari nanti Nini takde dengan abang..?"

-"Mana boleh. Nini mesti ada. Nini kena ada dengan abang sampai bila-bila."

"Tapi abang, satu hari nanti, mesti Nini takde jugak kan..?"

*Suami diam. Lama.*

-"Macamana kalau abang pula tak ada?"

*Saya diam sekejap.*

"Kalau abang tak ada, Nini janji akan hidup baik-baik kat dunia, tak buat dosa, supaya nanti kat syurga Nini boleh jumpa abang semula.."

"Tapi abang janji kena tunggu dekat syurga ya.."


Oh, bolehlah. Saya yang tanya soalan, pasti saya ada skema jawapan.

Ini hanyalah satu perbualan yang agak luar biasa dari yang biasa-biasa. Yang biasa-biasa mungkin dah terlalu kerap diperdengarkan di sana sini, antara suami isteri, antara ayah dan anak. Dalam kereta, dalam rumah, di tempat kerja.

Topiknya pula menjurus kepada hal-hal keluarga, perancangan masa depan bersama, masalah sekolah anak-anak, perihal teman sekerja yang menjengkelkan, masalah study yang merumitkan, and the list goes on.....

Tapi bila menyentuh soal kematian, yang mana semua orang tak kira agama meyakini ia sebagai satu ketetapan, terus saja hati tak mahu memperpanjangkan bicara. Terasa ish, kenapa cakap pasal ni?

Perasan tak?
Kalau tak perasan, cuba test dialog ini dengan orang-orang yang kamu sayang. Ayah kamu misalnya;

"Abah, saya rasa macam dah nak dekat matilah."

Dan cuba lihat apa reaksi mereka;

"Hoissshhh kamu ni! Buang tebiat ke apa cakap macamtu?"

"Hey apa cakap macamtu?"


Saya rasa sungguh ironik. Kita akui dan imani (benarkah?) hakikat kematian, tapi isu kematian ini dibiarkan bisu sebisu bisunya dari mana-mana penjuru kehidupan. Seperti satu taboo.

Seolah-olah, biarlah kematian itu datang senyap-senyap dan tiba-tiba mengambil kita atau mencuri orang-orang yang kita sayang. Tak perlulah kita fikir-fikirkan tentangnya. Pahit. Sakit.

Tapi kalau berfikir tentangnya pun kita sanggahi, bagaimana mahu katakan kita bersedia menghadapi?

Atau sememangnya kita tak perlu bersedia ke arah kematian? Tapi kita yakin, ia tetap akan datang, menjemput kita menemui Tuhan.

Ish, peliklah. Kelirulah. Kan?
Persoalan tentang mati, betul-betul mati dalam hati.
Macamana boleh jadi macamni?

Dan kerana itu, saya hanya mampu menangis bercucuran airmata tanpa sepatah kata, tatkala emak kesayangan saya meninggalkan pesanan-pesanan pelik sebelum berangkat ke tanah suci sebulan yang lalu,

"Nini, kalau apa-apa jadi kat mak bapak, barang kemas mak tu semuanya mak tinggalkan untuk Nini. Tak banyak, tapi cukuplah untuk anak perempuan kesayangan mak seorang ni. Baju-baju mak, walaupun tak cantik, janganlah buang. Simpan buat ingatan Nini pada mak nanti.."

*Aduh, kan dah menangis. Hati dan akal saya amat sensitif sekarang. Teringat saja pada Mak dan Bapak, mata terus kehujanan mencurah-curah.*

Saya tiba-tiba kebuntuan akal di sini. Dan langsung mati kata-kata.

p/s : Sorry, saya pun tak tahu macamana boleh terdeviate topik begini sekali. Daripada hal dunia terus kepada hal akhirat. Cetusan hati yang buntu. Boleh rujuk dua entri lepas.


10 December 2010

Selamat ulang-bulan sayang.

Alhamdulillah, hari ini genap 5 bulan usia pernikahan saya dan suami.

Dalam Facebook, ada beberapa teman menghantar mesej, bertanya tentang gambar perkahwinan kami. Kenapa tak upload? Nak tengok..

Ya, saya akui, laman Facebook saya sangat ketandusan gambar-gambar perkahwinan. Seperti yang saya pernah tuliskan satu masa dahulu, saya amat-amat skeptikal dengan tahap keselamatan di internet. Mahu meletak sesuatu gambar, pasti akan saya belek dan telek puas-puas dahulu. Tak boleh banyak sangat, tak boleh menarik sangat, tak boleh nampak aurat walaupun hanya pergelangan tangan, tak boleh gambar penuh satu badan, tak boleh itu, tak boleh ini.

Dan kerana itu juga suami memberikan kepercayaan penuh pada saya dalam memilih gambar untuk dikongsi di alam maya. Kerana dia sudah tahu benar, saya amat cerewet dan skeptikal. Sangat menepati piawannya yang amat menjaga ruang privasi dan kisah peribadi.

Tapi hari ini, ingin saya kongsikan satu gambar yang paling saya sayang dalam banyak-banyak yang tersimpan. Kata orang perancis, un vrai coup de coeur!

10 Julai 2010

"Abang buat apa ya dalam gambar ni? Abang cium kepala nini ye?"

"Abang baca doa sayang."

"Doa ape abang?"

"Masa kursus nikah peringkat final tu, Pakcik Kamil ada bagitahu abang. Supaya lebih berkat, saat pertama nak sentuh isteri, pegang kepala isteri, baca doa di ubun-ubun. Tiupkan dan cium."

Sangat simbolik. Penuh makna.
Ini doanya.

"Ya Allah, aku memohon kepadaMU kebaikan yang telah Engkau selubungi ke isteriku, dan aku berlindung dari keburukan isteriku dan keburukan yeng telah Engkau selubungi ke atasnya."

KIRIMAN DARI TUHAN

5 bulan pernikahan, tetapi hakikatnya hanya baru 3 bulan kami sempat bersama.

Selepas 5 tahun terbiasa dalam keadaan berjauhan terpisah benua, alhamdulillah, kami tak mengambil masa yang lama untuk memulihkan kekuatan dan semangat selepas terpaksa berpisah jasad 2 bulan lalu. Selepas 2 minggu, kekuatan kembali meresap dalam hati, beserta keyakinan bahawa takdir Allah ini pasti menjanjikan kemanisan buat kami.

Malah kedua orang tua kami juga tenang melihat anak-anaknya yang tidak keterlaluan bersedih hingga melarat. Saya tahu, mak dan ayah saya misalnya, menjangkakan yang lebih dahsyat. Penangan orang baru berkahwin, ujian berpisah pasti dirasakan paling berat.

Percaturan hidup yang bermacam rencah ini membuatkan saya semakin celik. Benar, beriman dengan Allah tidak cukup dengan menghafal sebagai salah satu rukun iman. Tidak pernah sempurna jika hanya dibiarkan basah di lisan. Tetapi menagih segunung keyakinan di hati, bertunjang kuat mendasari fikiran.

Kalau kita yakin Allah itu Maha Penyayang, yakinlah juga Allah itu Maha Adil. Dan seterusnya akan membawa kita kepada keyakinan, Allah itu tahu semuanya, Maha Mengetahui. Dalam atau luar, kecil mahupun besar, terang atau samar.

Jadi, bilamana sesuatu ujian tertakdir, berat mahupun ringan, menangislah. Kerana kita takkan mampu terpisah dengan fitrah. Tetapi tenanglah, bangkitlah, yakinlah, tiada ujian yang turun tanpa kekuatan dari Tuhan. Pasti akan kita temui bekalan kekuatan yang tak pernah kita rasakan.

Mungkin sekali, Allah campakkan benih kekuatan itu untuk dicambahkan dalam hati, buat menghadapi ujian yang lebih besar satu hari nanti. Who knows, kan.

Wallahu'alam. Tetapi sekurang-kurangnya, itulah yang saya rasakan, bila diri terheret melalui jalan yang bukan mudah.

SEDETIK INI

Setegar mana ketabahan mengulit, hati tetap akan tercuit.

Di saat kekuatannya melemah, sayalah yang perlu jadi sang gagah. Menggenggam erat tanggannya, ayuh sayang, kita terus melangkah. Kita kan ada Allah..

Dan di masa-masa kebanyakan, saya pula yang jatuh. Dan di ketika itu, dia tak pernah gagal menjadi peneguh. Genggaman tangan tidak sesaat dilepaskan, malah semakin erat dan kukuh. Bangun sayang, jangan biar impian kita rapuh. Syurga masih lagi jauh..

"Sekeping hati abang ada pada Nini. Jangan pulangkan.
Simpan sampai kita jumpa di syurga." (10 Dec 2010)

9 December 2010

Dan ia pun pergi...(belated entry)

Awal minggu lalu, tetamu istimewa penghujung tahun berkunjung lebih awal dari biasa. Tak disangka-sangka awalnya. Maka terbitlah senyuman riang dan jeritan girang penghuni-penghuni bumi, terharu menyambut kedatangan tetamu alam bernama salji. Potret kesucian, dari Yang Maha Suci.

Pandangan dari tingkap bilik.
Saat-saat awal ketibaannya di bumi.

Oh Tuhan, aku melihat seluruh penduduk alam gembira menyaksikan temasya alam terindah ini. Masing-masing berteleku di balik jendela, telapak tangan dihulur keluar, menyambut butir-butir halus yang lebat berjatuhan. Manik-manik salju digenggam. Dan bibir seolah-seolah belum letih melakar senyum. Mungkin terlalu dalam rindu yang menguntum.

Menapak ke sekolah.

Lewat hari berganti, seluruh kawasanku memutih diliputi salji. Adakalanya salji turun, namun berhenti selepas beberapa jam. Kadang-kadang hingga berselang hari. Dan termaktub dalam ketetapan alam, meskipun fitrahnya tercipta dari molekul-molekul air semata, tapi Allah menciptakan salji sempurna berstruktur. Hinggapannya di bumi mampu kekal berhari-hari. Meskipun terus dipijak oleh jutaan tapak kasut yang menapak. Ia tetap mampu bertahan di situ.

Dan perlu kamu tahu, ia sangat-sangat licin. Tak mampu aku jelaskan bagaimana.

Lalu pemandangan pun berubah. Hilang sudah wajah-wajah indah. Kelihatan riak-riak marah. Malah ada yang menyumpah seranah.

Bukan sedikit aku melihat manusia terjatuh, tergelincir, terjelupuk di hadapanku. Walaupun mereka tidak berlari, hanya berjalan dengan langkah yang biasa. Dan salah seorangnya, aku sendiri.

Dulu semasa kecil, aku suka menonton filem Home Alone. Oh, siapalah yang tidak gemarkan kisah komedi yang comel ini. Malah hingga hari ini, sudah dewasa dan besar panjang, tetap mudah pandanganku dicuri setiap kali tersiar filem ini di televisyen. Dan antara babak yang aku ingat, bilamana si perompak terjatuh berguling-guling akibat memijak tangga yang diselaputi ais berair.

Babak itu sepatutnya melucukan. Tetapi aku tak suka adegan yang dipaksa menjadi lucu. Kerana ketawa sepatutnya spontan, bukan paksaan. Dalam banyak-banyak sedutan, bahagian ini yang aku rasa keterlaluan. Bagaimana boleh jatuh begitu sekali? Oh, sangat exagerrate pengarahnya, fikirku dahulu. Tak logiklah. Dan bila tak logik, automatik sinonimnya tak kelakar.

Tapi hari ini aku sudah faham. Memang logik saja.

Sampai menangis-nangis aku cuba bangun selepas terjatuh di atas jalan tempoh hari. Menangis kerana terjatuh berturut-turut 2 kali. Mujur saja aku tak tersembam. Tapi aku aku tetap geram. Kenapa boleh terjatuh? Kenapa licin sangat ni? Ya Allah, tension. Sedaya upaya aku cuba neutralkan rasa geramku, takut-takut terarah pada Tuhan yang menjadikan salji dan mentakdirkan aku terjatuh. Lama aku berdiri di situ, cuba memerhati manusia sekelilingku melangkah dan bertahan. Walau macamanapun, tetap perlu melangkah. Walau hakikatnya, mahu kedepan, licin. Mahu ke belakang juga licin.

Dan hujung minggu yang baru berlalu ini, aku sekali lagi merasakan maha hebatnya kasih sayang Tuhan melalui alam ciptaanNya. Hujan turun mencurah-curah sejak pagi Ahad, mencairkan mendapan-mendapan salji yang mendatari setiap jalan dan laluan. Alhamdulillah, hatiku lega menerima 'hadiah' ini. Dek kesibukan di meja studi, aku terlupa mengintai suasana alam di luar. Cuma yang pasti, memang Allah turunkan hujan sepanjang hari.

Sehinggalah pagi isnin menjelang, bilamana mataku terbeliak melihat ini.



MasyaAllah.
Bersih-sebersih bersihnya Allah 'menyapu keluar' segala mendapan putih yang membahayakan hamba-hambaNya, yang mengundang caci dan cerca dari hati-hati yang buta.

Dan hati sesak dengan beraneka rasa. Syukur, kerana sangat cantik Allah hadiahkan ini untuk memulakan minggu baru. Pasti ramai yang tersenyum dan gembira, tetapi kali ini dengan pemergian salji. Tak perlu berhati-hati mengatur langkah memerhatikan jalan, tak perlu mengikis salji yang menebal di tetingkap kereta, tak perlu khuatirkan bas yang mungkin terlambat akibat tersangkut di mana-mana, dan yang pasti, aku tak perlu lagi bimbang untuk kembali berlari mengejar bas!

Dan setinggi-tinggi syukur aku langsungkan, kerana Dia masih sudi mengizinkan hatiku berinteraksi denganNya, merakam setiap dan sekecil-kecil perjalanan alam menerusi lensa hati.

5 December 2010

Satu atau dua? Atau satu setengah?

Rasa macam baru semalam kita ucapkan selamat datang Disember. Tapi hari ni sedar-sedar sudah masuk hari ke-6. Hampir sempurna seperlima bulan.

Ush, cepat sungguh masa berlalu ya.
Oh, saya sungguh tak suka ayat-ayat klise. Terlalu ramai orang guna, hingga tak berbisa di hati. Sedangkan ucapan-ucapan yang biasa didengari seperti Selamat Hari Raya, atau Selamat Hari Lahir juga seboleh-bolehnya saya ubah bilamana saya perlu mengucapkannya.

Tapi rasanya tiada ayat lain yang lebih tepat untuk ini. Memang, masa sangat cepat berlari.
Hanya kita yang masih terkedek-kedek dengan diri yang lama, tetap di titik yang sama.
Tidak juga berganjak, dan masih teragak-agak.

Lagi 24 jam waktu France, masa akan terus terbang ke dimensi baru. 1 Muharram.
Ada apa dengan 1 Muharram? Haa. Jum nyanyi lagu favourite saya.

1 Muharram detik permulaan
Perkiraan tahun islam hijrah
Perpindahan nabi dan umat islam
Dari kota mekah ke kota madinah

Boleh terus sambung nyanyi kalau larat ya. Saya tak larat nak tulis lirik sepenuhnya.
Tapi hati masih terus menyanyi.

Ya, hijrah. Amat besar pengertian, yang menuntut segunung pemahaman, untuk diterjemahkan dengan amalan.
Mahu saja saya tulis sesuatu tentang hijrah ini. Tapi malulah.
Nanti kalau Allah pinjamkan kekuatan, saya kongsikan, ya.

SEMBUNYI

Kecewa saya dengan Destiny.
Bukan kerana tak cukup pembaca, kerana saya menulis bukan untuk dibaca. Sungguh ni.
Jauh sekali kerana tak cukup komen diterima, kerana komen-komen hanyalah bonus bagi saya.
Langsung tak termasuk dalam sebab dan tujuan.

Tapi kerana tak cukup berisi. Sedangkan itu tujuan saya menulis di sini.
Untuk dicurahkan setiap lintasan hati.
Ruang ekspresi. Tak lebih dari itu.

Sebabnya, saya punya blog satu lagi. Blog ini, setiap masa saya update. Sangat berisi sampai kadangkala tepu pula.
Cuma sayangnya, blog ini tulisannya tak kekal. Sekejap saja sudah terpadam. Malah langsung tak dapat diakses oleh sesiapa.

Blog dalam hati. Ya, inilah Destiny versi peribadi.
Sangat banyak luahan, rintihan, keluhan, muhasabah, yang saya tuliskan hampir setiap masa.

Paling kerap, sebelum tidur. Ini adalah masa paling favourite untuk saya merenung diri, menyelak semula episod hidup hari-hari, mengintai hikmah di sebalik setiap langkah.

Allahuakbar, kesannya cukup besar. Sampai basah-basah bantal tidur saya hampir setiap malam. Dalam kegelapan total, hati memanggil-manggil Tuhan.

Kalaulah Destiny dalam hati itu boleh dihubungkan di sini, alangkah baik.
Tulis dalam hati, tekan butang 'publish post', dan terus tersemat di sini.

KARMA?

Ramai orang cakap, hidup ini memang mengikut hukum karma.
Saya tak tahu dari sumber mana diceduk pemahaman ini. Dan kerana itu, saya tak berani berkata apa-apa.
Cuma sefaham saya, karma ini seperti hukum alam yang berputar bak roda. What goes around comes around. Gitu ya karma?

Disebabkan saya tak tahu dari mana asal-usulnya, maka lebih baik untuk saya berpegang pada yang saya yakini sumbernya.

Kitab qalam, dari Tuhan pemilik alam.

Sejak akhir-akhir ini, saya sering dihadapkan dengan dua situasi yang bertentangan.
Antara kiri dan kanan.
Antara putih dan hitam.

Alah, semua orang pasti melalui situasi ini hampir hari-hari juga bukan.
Tapi, berhadapan dengan dua situasi distinct ini membuatkan saya resah.

Nak pilih yang mana ni? Dua-dua macam best.
Lantas, hati yang berpenyakit ini cenderung mengatakan, pilih saja tengah-tengah. Selamat beb.

Tapi betul ke selamat?

Contoh ya.
Di saat ini, Allah buatkan saya rasa indahnya hidup di dunia. Oh, sedap betul. Memang sedaplah. Bak kata orang-orang sekarang, like, seriously.. Eheh.

Macamana tak indah.
Di sekolah dikelilingi cikgu-cikgu yang baik-baik belaka.
Ditambah dengan saya seorang sahaja perempuan bersama 28 teman sekelas lelaki yang lain. Semuanya bersikap baik dan nice pada saya.

Pulang ke rumah penat-penat, melihat rumah tersusun kemas dengan perabot-perabot second hand yang gigih dibeli bulan lepas.
Masuk pula ke bilik, semua barang tersusun dan ada di tempatnya. Tiada apa yang terkurang.
Cukup lengkap semuanya.

Bila hati terasa seperti jambu, boleh berchatting dengan free dan halal bersama lelaki idaman yang dicintai. Tak perlu on komputer, hanya di hujung jari.
Dan bila-bila saja boleh mendengar suaranya. Cakap lama-lama.

Sampaikan, bila melihat bekas perkakas sekolah yang dipenuhi pen-pen berwarna-warni juga membuatkan saya rasa, oh bestnya dunia! Boleh tulis nota cantik-cantik, baru ada semangat mahu study.

Sampai begitu sekali.

Tapi, disebalik rasa keseronokan dunia, pandangan hati direntap kuat dengan keyakinan melangit yang menunjangi hati, bahawa kalau kau pilih dunia, kau tak dapat apa-apa dekat akhirat!

Bukan aku yang cakap beb. Allah yang cakap ni.

Setiap kali merenung makna ayat-ayat Al-Quran yang saya baca, pasti akan stumble across ayat-ayat peringatan beserta ancaman terhadap manusia yang memilih dunia dan manusia yang memilih akhirat.

Antara ayat yang paling memberi tamparan paannngggg di hati.

Barangsiapa menghendaki kehidupan sekarang (duniawi),
maka Kami segerakan baginya di dunia itu apa yang kami kehendaki bagi orang yang kami kehendaki dan Kami tentukan baginya neraka jahannam; ia akan memasukinya dalam keadaan tercela dan terusir.

Dan barangsiapa yang menghendaki kehidupan akhirat dan berusaha ke arah itu dengan sungguh-sungguh sedang ia adalah mukmin, maka mereka itu adalah orang-orang yang usahanya dibalasi dengan baik.

Ayat ini ada dalam surah ke-17, surah Al-Israa', ayat 18-19.
Kalau tak percaya boleh check sendiri. Tolonglah buka dan check. Moga-moga tak dibiarkan berhabuk lagi kitab paling berharga itu.

Ini baru satu. Ada banyak lagi ayat serupa ini, dengan makna yang sama.

Perkara pertama yang terlintas di hati; Oh Allah, macamana ni? Aku nak akhirat. Tapi aku nak dunia jugak. Dunia ni macam bestlah. First time rasa dunia best macamni.

Boleh tak pilih dua-dua? Eh serious boleh ke tak pilih dua-dua?

Nak sambung esok boleh tak?
Tiba-tiba rasa mengantuk.

Macam best pulak tulis separuh-separuh macamni.