18 September 2010

From Paris With Love

1. Tajuk macam filem lakonan John Travolta dan Jonathan Rhys Meyers. Penuh dengan aksi dan keganasan. Tapi ini bukan kisah ganas. Cerita jambu saja. Kisah perjalanan kami di bumi Perancis. Hari ini kami dah selamat sampai di Paris! Siapa yang tak kenal Paris. The most visited city in the world (rasanya Makkah Al-Mukarramah lagi ramai). The most romantic city in the world. The most fashionable city in the world. Bla bla bla..

Planning the trip..

Travel agent..(nasib baik tak sesat heheh)

2. Kami tiba di Paris tepat jam 1333 di Gare de Lyon dengan keretapi laju TGV. Keretapi lancar, cuma bas nak ke Stesen Keretapi Besancon Viotte tadi buat hal. Tak sampai-sampai. Mungkin ada mogok kata Mar. Jadi kami ambil bas lain, dan terpaksa jalan kaki / lari-lari anak 1km ke Stesen Siotte tu (ek elehh..dekat je). Tapi jalan tu berbukit bukau. Sampai ngam ngam 9 minit sebelum keretapi bertolak. Mengah jugak, hidung kembang kempis. Lapar..

3. Apa yang menjadi motivasi ialah mee goreng basah yg dicampur ayam, sayur capsicum, kobis cina, dan lada hijau. Awal pagi lagi Mar masak untuk dijadikan bekalan ke Paris. Satu bekas besar at least dapat menampung makan tengah hari kami. Jimat sikit oii..

Mee goreng Simpulan Kasih Masmar..(Mar yang bagi nama,adoi..)

4. Pagi tadi dah breakfast dengan sup ayam yg Mar masak malam semalam. Di ’improvise’ dengan menambah nasi ke dalam sup ke dalam mangkuk bulat. Sup ini pula mengandungi su’un, fucuk, ayam dan lobak merah manis. Nyum..nyum..ala Jepun. Di Jepun, sup diminum di dalam mangkuk bertelinga. Minum sup seolah-olah meminum air di dalam cawan dan tidak menggunakan sudu. Bila kita minum sup, lebih kuat kita slurping, bermakna lebih sedap sup tersebut!  Jika di tempat lain mungkin dianggap kurang sopan.

5. Tanpa membuang masa, kami landing kat dataran depan Gare (stesen). Duduk sopan bersila, bukak bekalan, dan makan dengan tak mempedulikan mata-mata yang memandang. Bukan pandang kami tapi memandang mee goreng basah yg menggiurkan tu + bau yang bisa menggugurkan bulu-bulu hidung. Licin satu Tupperware + dessert raspberry tart yg dibeli kat Brioche Dorée dengan harga 3 euro. Manisan perlu untuk menghilangkan keloyaan disebabkan duduk terbalik dalam train.

Piknik atas jalan..

Tart Raspberry..pergh..

6. Usai makan kami ke hotel Etap di Port de Bercy di pinggir Paris untuk solat dan berehat. Petang mahu berjalan-jalan pulak. Tempahan dibuat awal bagi mengelakkan ketiadaan atap untuk berteduh selama 2 malam. Alhamdulillah, biliknya tidaklah mewah, tapi sangatlah selesa bagi hotel bertaraf 3 bintang (rasanyalah..ke takde bintang, ke berbintang-bintang).

Hotel Atap Paris

7. Kehampaan hanyalah apabila gelombang wifi tidak dapat sampai ke bilik kami, kerana kami dapat bilik yang paling hujung. Dekat dengan tangga kecemasan. Senangla kalau apa-apa hal terjadi. Elok sangatlah untuk orang yang honeymoon. Tapi, tak dapatlah kami update kan blog ni. Tertangguh 1 hari suntuk.

8. Sekian dulu setakat ni. Bas ke hotel dah dekat nak sampai ni kat bus stop Terroirs de France, berdepanan stesen Cour St Emilion, kat depan Bercy Village (nanti kami cerita apa ada kat Village ni!) . Suhu sekarang 15°C. Or maybe slightly colder. Sejuk semacam. Pipi dah merah. Hidung dah berair. Kaki dah sakit. Peha dah lenguh. Mata dah berat.

Good night n Bon nuit!!

"From Paris With Love"

"From Etap Hotel with Love"

-Did-

5 comments:

  1. uiiii.. machaaa... udah pandai berblog skang.... wahhh.. from paris with love tu... hoho.... nape x from madras with love ke, from dhaka with love ke... huhu..

    p/s: ape ni? blog ko bahase perancis... sib baik aku bole paham, maklumlah, 14 thn dok kt sana.. haha..

    ReplyDelete
  2. Ooohhh best nye me goreng basah. Bila la pak boleh rasa mee tu. Amboi romantiknya you all honeymoon.

    ReplyDelete
  3. to nurul;

    dey tambhii..naalllakerangge.. une pattehelee..umbet turenggee.. nalley?? dey lama taraa jumpa leey..

    aha..

    to Pak;

    Pak kalau nak rasa mee tu, pak kena mai sini. kat Malaysia mee goreng tak jadi.

    ReplyDelete
  4. dey machaa... yenna tambeyy?? nalla rekke ammak!!! haha...

    nk jmpa mcm mana, ko kt paris aku kt bear hill.... jauh tu... :D

    ReplyDelete
  5. to nurul:

    Silap tu bukan bear hill, tp '"Biggie Bear Hillz Tornadoz"

    ReplyDelete