26 September 2010

Basel


1. Belum sempat cerita ke Paris dihabiskan, terpaksa diselit kisah ke Basel pula. Ini stesen (bahnof) SBB di Basel. SBB, syarikat keretapi Switzerland seperti SNCF di Perancis merupakan rangkaian keretapi terbesar Switzerland yang bertanggungjawab membawa 327.5 juta penumpang setahun dan 50 juta tan kargo setahun dari Point A ke Point B. Jalan keretapinya merangkumi 3011 kilometer, kerana Swiss negaranya kecik saja. Walaupun kecik, 9000 biji keretapi beraksi setiap hari. Awesome!

2. Hisy..Ini bukan cerita pasal syarikat keretapi. Ini cerita jalan-jalan ke Basel. Tengah hari itu hujan lebat di Basel. Tengok peramal cuaca di TV katanya begitu juga untuk Jumaat dan Sabtu. Tiada keretapi terus ke sana dari Besancon, terpaksa singgah sekejap di pekan Mulhouse yang comel. Dari Mulhouse dah dekat sangat, cuma 10 minit je train. Al-maklumlah, baru pertama kali nak ke sana, baru ja nak lelapkan mata..."ting tong..tuan-tuan dan puan-puan, stesen Basel. keretapi akan berhenti 2 minit sebelum meneruskan perjalanan ke Colmar dan Strasbourg" (dialih suara dari bahasa Perancis yang pekat). Siott! dekat gilaa..

3. Minggu lepas hari-harinya agak sibuk untuk Mar dan saya. Sentiasa on the move. Mar sibuk dengan kelas dan ujian awal tahun nya yang bertubi-tubi. Saya pula sibuk memberikan semangat :) Telefon buat dajjal. Internet bukan main susah nak connect. Hari ini From Paris With Love 3 akan diselesaikan. Nanti akan diceritakan lagi ada apa di Basel. Nak kemas beg baju dulu, baru sampai dari Basel malam semalam. ;)

Wassalam.

-Did-

No comments:

Post a Comment